De Irish Coffee is uitgevonden in 1942 door Joe Sheridan in Foynes. Op het daar gelegen vliegveld zag Joe dat de passagiers erg vermoeid waren en schonk daarom een kop koffie voor ze in. Hij bedacht dat ze wel een extra oppepper konden gebruiken en serveerde de koffie met een scheut Ierse whiskey erin. Op de vraag of het Braziliaanse koffie was antwoordde hij:

“No, my friend, this is Irish coffee.”

De Irish Coffee

Om een goede Irish Coffee te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: bruine suiker, goede koffie, half opgeklopte room en last but not least: de juiste whiskey.

Pak een speciaal Irish Coffee glas, heb je deze niet kies dan voor een glas met een voet. Giet hier kokend heet water in om het glas voor te verwarmen zodat je langer van je Irish Coffee kunt genieten. Meet één derde van het glas in whiskey af en warm dit samen met de suiker op. Zet een pot sterke koffie en klop ondertussen de room half op. Haal vervolgens het water uit het glas en schenk hier de opgewarmde whiskey in. Giet hier de koffie bij, maar laat nog wat ruimte over voor de room. Voeg als laatste de room toe. Serveer de Irish Coffee zónder lepel, het is niet de bedoeling dat de room er doorheen geroerd wordt. Het is immers geen theekransje.

Irish coffee MAN MAN Whiskey whisky

Foto via

De whiskey

De whiskey is een essentieel ingrediënt. Het is daarom belangrijk dat er voor de juiste whiskey gekozen wordt. The Dead Rabbit is een populaire bar in New York die onder andere bekend is van de goede Irish Coffee die geserveerd wordt. Zij hebben aangegeven dat de Powers Gold Label een goede keus is. Dit is een fruitig en kruidige whiskey en bevat droge peperige tonen. Verder proeven we honing en kruidige tonen en heeft de whiskey een lange, zoete afdronk.

Een andere optie is de Clontarf Single Malt. Dit is een zachte en fruitige whiskey. Deze wordt drie keer gedistilleerd in oude bourbonvaten en bevat onder andere aroma’s van vanille, sinaasappel en eikenhout. Hierdoor krijgt de Single Malt ook een zoetig karakter.

 

clontarf Irish coffee MAN MAN whiskey

Clontarf Single Malt

Clontarf €22 Shop nu
powers Whiskey MAN MAN Irish coffee

Powers Gold Laber

Powers €22 Shop nu

Zou je het liefst elk moment van de dag van de smaak van koffie gemengd met whiskey willen proeven? Check dan hier de samenwerking van Jack Daniels en World of Coffee.