Tuvalu: het eiland dat op het punt staat te verdwijnen
Tuvalu, één van de kleinste en meest afgelegen (ei)landen ter wereld (serieus, slechts gemiddeld 3700 mensen bezoeken het eiland per jaar), wordt bedreigd door de stijgende zeespiegel. Simpeler gezegd: door de klimaatverandering en smeltende ijskappen stijgt het waterniveau wereldwijd. Voor een laaggelegen eilandengroep als Tuvalu is dat killing.
Tuvalu ligt in Polynesië, ten noorden van Fiji (wat je naar alle waarschijnlijkheid wel kent), en is met zijn afgelegen ligging geen plek waar de gemiddelde toerist even naartoe vliegt. In 2019 trok het land slechts zo’n 3.700 bezoekers dus. Dat komt deels door de bereikbaarheid, want je moet er via Nieuw-Zeeland of Fiji naartoe. Maar voor avontuurlijke reizigers die van duiken en snorkelen houden, is het werkelijk waar een verborgen juweeltje. Kristalheldere wateren en tropische visjes maken het een plek die je echt moet zien.
Gevaar van verdwijnen
Wat het geval Tuvalu echter bijzonder tragisch maakt, is de dreiging van de stijgende zeespiegel dus. Het groepje eilanden is zo laaggelegen dat de impact van klimaatverandering direct op te merken is. Elk jaar verdwijnen er stukkies van de kustlijn. Als dit dan echt daadwerkelijk zo doorgaat, kan het land in de komende decennia gewoonweg onbewoonbaar worden. Niet best dus! De inwoners, die voornamelijk leven van de visserij en landbouw, worden geconfronteerd met de angst dat ze hun thuis zullen verliezen.
Hoewel er internationale inspanningen worden gedaan om klimaatverandering tegen te gaan, lijkt de toekomst voor Tuvalu niet bepaald rooskleurig. Er wordt al gekeken naar noodplannen waarbij de bevolking mogelijk moet verhuizen naar andere landen zoals de Nieuw-Zeeland of Fiji. Maar de cultuur en identiteit van Tuvalu zouden daarmee op het spel komen te staan.
Laten we duimen voor ze dat het niet zo ver komt, ondanks dat de situatie onontkoombaar lijkt.