Hoe kan je de WiFi thuis verbeteren?
Wifi is in theorie leuk (en handig), maar in de meeste gevallen blijft het behelpen. Het grootste nadeel zijn de muren in je woning, het signaal komt daar wel doorheen, maar is vaak afgezwakt. Als je ook nog eens de pech hebt dat je woning twee verdiepingen heeft, dan is het vaak nog erger. Dan hebben we het nog niet eens gehad of het storende effect van andere signalen. Het goede nieuws is dat het vrij eenvoudig op te lossen is.
1. Zorg voor een moderne WiFi router en plaats hem op een goede plek
Het kan zijn dat jij een verouderde router bezit die niet over de juiste standaard. Ook is het mogelijk dat jij gebruik maakt van een goedkope router die alleen op 2.4 GHz werkt. Dan is het wellicht een goed idee om een nieuwe Netgear router aan te schaffen die over alle moderne snufjes beschikt.
Deze routers brengen de voordelen met Wifi 6 met zich mee. Deze nieuwe generatie WiFi-technologie is sneller dan ooit, met een vier keer grotere capaciteit in vergelijking met een WiFi 5-systeem. De Orbi routers zijn goed voor huizen tot maar liefst 350 m2. Verder bieden de routers door deze nieuwe technologie een constante verbinding op alle apparaten. Je kan dus zonder problemen verbinding maken en genieten van snel internet op wel honderd apparaten tegelijk.
Hoe verleidelijk het ook is om je router of modem vakkundig weg te werken, doe het niet! Hoe meer hindernissen het signaal moet overwinnen, hoe slechter de kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat je jouw router naast andere apparaten of kabels moet zetten. Zoek een mooi plekje op zodat het signaal alle ruimte heeft.
2. Zorg voor up-to-date software
Je router dient net als je pc, laptop en tablet regelmatig een update krijgen. In de meeste gevallen zal je provider dit voor je doen, maar er is niks op tegen om er zelf mee aan de slag te gaan. Op die manier zorg je ervoor dat je modem of router optimaal functioneert en hackers minder kans hebben. Als je er daarnaast ook voor zorgt dat je router beschikt over het 802.11n protocol, dan heb je het helemaal goed gedaan.
3. Kies het minst gebruikte kanaal
Het klinkt logisch, maar wellicht besef je niet dat je router gebruik kan maken van verschillende kanalen. Door in te loggen op het admin gedeelte van je router, kun je tal van instellingen bijwerken. Zo is het mogelijk om een ander kanaal te kiezen waar minder mensen gebruik van maken. Net zoals je op de snelweg veel harder kunt rijden als er minder verkeer is, zal ook je router minder last hebben van andere gebruikers als je een rustig kanaal instelt. Het vinden van de kanalen en zien waar weinig gebruikers op zitten kun je met speciale gratis software doen. Voor de bezitter van een Mac is dat iStumbler, voor Windows gebruik je inSSIDer. Deze software kun je ook gebruiken om de sterkte van het signaal te zien en zo te achterhalen of de aanpassingen effect hebben.
4. Richt het signaal de goede kant op
De plaatsing van je router luistert behoorlijk nauw. Plaats je het apparaat in een hoek van de woning, dan zal het signaal buiten ook eenvoudig kunnen worden opgepikt. Dat is niet helemaal de bedoeling en dus heb je twee opties. Of je kiest ervoor om de router een centrale plek te geven, of je gaat het signaal ‘ombuigen’. In dat laatste geval kun je gewoon een blik gebruiken om het signaal af te schermen.
5. Installeer een ‘mesh extender’
Het signaal van een router is niet onbeperkt en dat kan lastig zijn als je een grote woning hebt. In dat geval kan een mesh extender uitkomst bieden. Met een repeater gaat er zo’n 50% van de snelheid verloren. Dit is bij een mesh extender niet het geval, hierbij houd je gewoon de volle bandbreedte.
In het uiterste geval kun je gebruik maken van een zogenaamde ‘heatmap’. Zo zie je direct waar je het beste signaal hebt. Die informatie kun je ook gebruiken om de router op de meest ideale plek in de woning te zetten. Een WiFi ‘heatmap’ kun je eenvoudig zelf maken met behulp van de app Netspot.