Hoe ga je om met een zwangere vrouw?

Niet gevreesd, wij gaan je een aantal tips geven over hoe je het beste om kan gaan met jouw zwangere vrouw en haar zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Er komt namelijk enorm veel bij zwangerschap kijken.

1. Hormonen tijdens de zwangerschap

Misschien merkte je het al wel eerder aan je vrouw als ze haar maandelijkse periode had, maar hormonen kunnen flinke invloed op je lichaam en geest hebben. Verdriet, blijdschap, irritaties, haar emoties zullen alle kanten op vliegen tijdens de zwangerschap. En dat gaat ook nog eens gepaard met veel lichamelijke veranderingen. Probeer hier een beetje rekening mee te houden, en niet te snel uit je slof te schieten. Ook zal je vrouw een stuk onzekerder zijn over haar veranderende lichaam (en misschien niet tegen grapjes kunnen waar ze eerder wel tegen kon), dus wees ook voorzichtig met opmerkingen daarover.

2. Meer verantwoordelijkheid nemen als man

Zwangerschap is enorm vermoeiend. Je vrouw is in haar buik een klein mens aan het maken en dat vergt een hoop van haar. Bereid je er dus maar op voor dat je een hoop taken in het huishouden moet overnemen en vaak zult moeten bijspringen met andere dingen die je anders nooit deed. Ook zul je je vrouw af en toe even moeten helpen: haar haar vast houden als ze last heeft van morning sickness of een massage als haar rug pijn doet van het gewicht dat ze met zich meedraagt. Ongetwijfeld zul je een dag hebben waar jij er ook even geen zin meer in hebt, maar stel je eens voor geen pauze te kunnen nemen van een zware, dikke buik, hormonen, alle zwangerschapssymptomen en het angstige vooruitzicht van een bevalling. Zij komt nu even voor, mannen.

zwangerschapstest postief of niet

3. Seks tijdens de zwangerschap

Dit is natuurlijk voor iedere zwangere vrouw anders, maar zin in seks kan erg wisselen tijdens de zwangerschap. Over het algemeen hebben vrouwen tijdens het eerste trimester absoluut geen zin in seks (door zwangerschapssymptomen), terwijl ze in het tweede trimester juist heel graag willen. In het derde trimester (seks met een dikke buik) heeft de vrouw soms wel zin, maar kan de daad een beetje lastig zijn. Geen zorgen, er zijn bepaalde standjes waarmee je seks kan hebben tijdens de zwangerschap Vaak is de man in het derde trimester ook bang om de baby pijn te doen als jullie seks hebben. Geen zorgen: vaginale seks is de hele zwangerschap veilig voor de baby. Je kunt de baby geen pijn doen door seks te hebben. Anale seks wordt wel afgeraden: bacteriën zijn de vijand voor een ongeboren baby. Nog een tip: mocht ze in het eerste trimester toch willen, pas dan op met haar borsten: ze mogen dan wel groter zijn, maar zijn ook erg gevoelig en pijnlijk.

4. Voorbereiding op de bevalling

Zelfs als jij het nut niet inziet van de zwangerschapsyoga/cursus/lessen etc., ga met haar mee als ze dat vraagt. Ze moet over een aantal maanden een baby uit haar lijf gaan duwen en, hoe zeer ze het ook ontkent, ze is bang. Help haar dus zo goed als je kan met de voorbereidingen die ze kan treffen en stel haar gerust. Lees samen boeken over de bevalling en overleg wat jouw rol zal zijn tijdens de geboorte van jullie kindje. Wie wil ze met jou in de kraamkamer hebben staan? Wil ze dat je met haar meepuft of juist niet? Waar wil ze dat je gaat staan, bij haar hoofd of aan het voeteneind bij de baby? Stel vragen om de bevalling zo makkelijk mogelijk te laten verlopen voor haar. Oh en als ze tijdens de bevalling toch liever een change of plans wil, accepteer het.

zwanger bevalling

5. Bevalling: doe wat ze vraagt

Knoop het in je oren mannen, tijdens de bevalling:

  • loop niet weg; ze heeft je echt nodig
  • zeg geen domme dingen en maak geen ongepaste grappen grappen
  • ga niet filmen; hier heeft ze geen zin in (tenzij anders afgesproken)
  • probeer niet flauw te vallen (hier heb je natuurlijk iets minder invloed op)

Zoals hierboven al gezegd: probeer het voor haar zo makkelijk mogelijk te maken. Blijf rustig en leid haar door het proces heen. Als ze iets vraagt (of het nou een extra kussen is of een ruggenprik), probeer het te regelen. Houd haar hand vast en fluister lieve en kalmerende woordjes.