Tips tegen een slechte adem

Een slechte adem, het kan iedereen overkomen, maar als het structureel is wordt het tijd om echt actie te ondernemen. Afgezien van het feit dat het niet prettig is voor jezelf, is het ook een ramp voor je gesprekspartner of de mensen waar je dagelijks mee omgaat. Schamen hoeft in ieder geval niet want met onderstaande tips ga je het ongemak effectief bestrijden.

 

1. Bacteriën zijn vaak de schuldigen

Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die in je mond achterblijven. In veel gevallen heeft dat dus met je voeding te maken. Let goed op zaken als knoflook, uien, vis en vlees. Hoe lekker het ook is, als het te langer verstopt blijft tussen je tanden is het al snel partytime voor de bacteriën met als gevolg een minder prettige lucht.

2. Vermijd suiker

Suiker zou je zoveel mogelijk moeten vermijden, al is het alleen maar vanwege de impact op je gezondheid. Behalve het feit dat suiker slecht is voor je gewicht, is het ook een waanzinnig goede voedingsbodem voor bacteriën. Goed poetsen helpt, maar daar is niet altijd gelegenheid voor. Voorkomen is in dat geval dus beter dan genezen.

3. Medicijnen

Soms zijn medicijnen noodzakelijk, maar het nadeel is dat ze ook kunnen zorgen voor een slechte adem. Als je dus medicatie gebruikt, check dan de bijsluiter en overleg met je huisarts of er ook een alternatief beschikbaar is met minder bijwerkingen.

slechte adem

4. Mondwater gebruiken

Het is de klassieke truc om een minder frisse adem snel te verhelpen: spoelen met mondwater. In de meeste gevallen dood dit snel alle bacteriën. Ook het kauwen op suikervrije pepermunt kauwgum is effectief. Kies in ieder geval nooit voor gewone pepermunt, dit bevat enorm veel suiker waardoor je adem op den duur nog slechter wordt.

5. Peterselie is nog beter

Wil je snel van die onwelriekende geur afkomen, kies dan voor de meest effectieve en natuurlijke manier om het te bestrijden. Door te kauwen op peterselie of muntblaadjes is die slechte adem zo verdwenen. Dat het tevens supergezond is, is natuurlijk mooi meegenomen. Ook oil-pulling is extreem effectief en bijzonder gezond.

6. Drink voldoende water

Je lichaam heeft dagelijks behoefte aan 1.5-2 liter vocht. Dat is niet alleen gezond, het helpt ook bij de bestrijding van die vervelende mondgeur. Op zich logisch, het zuivert je mond namelijk van bacteriën.

7. Poets ook je tong

Goed poetsen helpt, maar in de meeste gevallen poets je alleen je tanden. Je tanden poetsen is goed om gele tanden te voorkomen, maar er zit meer achter. De tong is echter een grote broedplaats van allerlei bacteriën waar je veel liever van af bent. Koop gewoon een goede tandenborstel met een tongschraper zodat je nog meer bacteriën kan verjagen.

8. Regelmatig flossen helpt ook

Een goede gebitsverzorging is de sleutel tot een frisse adem. Dat betekent niet alleen goed poetsen, maar ook flossen. Bacteriën gaan namelijk vaak tussen de tanden zitten. Juist op plekken die je met het gewone poetsen niet kan bereiken zijn favoriet. Door regelmatig te flossen beperk je de kans op veel bacteriën.

9. Let op de vezels in je voeding

In sommige gevallen wijst een slechte adem op een probleem met de spijsvertering. Een goed advies is te zorgen voor vezelrijke voeding zodat je de kans op een slechte adem minimaliseert. Volkoren brood en fruit zijn daarom zeer belangrijk.

10. Detoxen

Niks mis om je lichaam regelmatig te verwennen met een detoxkuur. Bepaalde zaken zoals de aanwezigheid van de candida schimmel merk je niet direct, maar kan wel van invloed zijn op je ademgeur. Nog een voordeel: regelmatig detoxen helpt ook om je weerstand op peil te houden.