Onderneming starten

Er kunnen verschillende intenties aan te pas komen bij het starten van een onderneming. Het is simpelweg je passie, je streeft naar meer zelfstandigheid of je start een onderneming met het oog op grof geld verdienen, het kan allemaal. Wat de reden ook is, wij zouden je graag een handje willen helpen bij het opstarten. Met behulp van deze tips wordt het voor jou een stuk eenvoudiger om een succesvolle onderneming te starten. Met deze 5 tips wordt een onderneming starten stukken eenvoudiger.

1. Bedrijfsnaam kiezen

Het is natuurlijk erg belangrijk om jouw naam vast te leggen bij de Kamer van Koophandel. Om te beginnen moet je een naam bedenken die eenvoudig en origineel tegelijk is. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de naam schaalbaar maakt. Indien je internationaal gaat of flink kunt uitbreiden dan is het handig dat je merknaam daar ook geschikt voor is. Let er wel op dat je niet in strijd bent met de wet. Het mag niet te veel lijken op een ander groot merk, want dan kan je in de problemen komen. Zo kies je de beste bedrijfsnaam. Een onderneming starten begint al bij de KvK nadat jij je merk hebt geregistreerd. Je bent dan officieel eigenaar van het merk.

2. Kantoor aan huis

Het valt te begrijpen dat je eerst wilt beginnen vanuit huis. Bij een kantoor aan huis moet je op een paar dingen letten. Je moet je wel even aanmelden bij je gemeente. Je zult te horen krijgen of je een ‘vergunning’ nodig hebt of niet. Als ondernemer kan jij je kantoor fiscaal aftrekken indien het voldoet aan een aantal eisen, zoals een eigen opgang, een eigen WC, je moet het kunnen verhuren en 1/3 van je inkomsten wordt vanuit je kantoorruimte verdiend.

Onderneming starten MAN MAN

3. Kies de juiste rechtsvorm

Het is erg belangrijk om je rechtsvorm te kiezen. Wordt het een BV, een NV, een eenmanszaak of een VOF? Het is best lastig om te achterhalen welke het beste bij jouw onderneming past. Online kan je een vragenlijst invullen om te achterhalen welke rechtsvorm het meest geschikt is. Welke rechtsvorm moet je kiezen? Doe hier de rechtsvormkeuzetest!

4. Onderhandelen met een investeerder

Er kan een moment komen dat jij harder gaat groeien wanneer jij wat kapitaal hebt. Je gaat op zoek naar een investeerder. Wij hebben de tips hoe jij moet onderhandelen met een investeerder. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Neem voldoende tijd om je in te lezen over de desbetreffende partij. Achtergronden en interesses kunnen in je voordeel uitpakken. Voel je niet geïntimideerd door de investeerder, sta met 100% vertrouwen achter je plan en straal dit ook uit. Zo kan de investeerder minder makkelijk macht op je uitoefenen.

onderneming starten rechtvorm kiezen MAN MAN

5. Begin een franchise

Een franchise starten kan vele voordelen met zich meebrengen. Een franchise is een commerciële samenwerking tussen een zelfstandige ondernemer (franchisenemer) en een grote organisatie (franchisegever). In deze samenwerking draait het om een bepaalde formule die de franchisegever bedacht heeft, en die de franchisenemer overneemt. In deze formule zit eigenlijk al het hele bedrijf als plan beschreven. Als je gaat franchisen kun jij dit plan overnemen en in naam van dat bedrijf starten. Je valt in een overkoepelend bedrijf en hebt een grote overlevingskans.