1. Zorg voor een vaste bedtijd
Het belangrijkste aspect binnen het aanwenden van een juist slaapritme bij kinderen is een vaste bedtijd. Het lijkt misschien niet heel bepalend, maar je kind moeten leren om op een bepaald moment te gaan slapen. Het is belangrijk dat je hier als ouder niet vanaf wijkt, want dan doorbreek je het patroon dat je probeert aan te wennen. Natuurlijk kun je de bedtijd ieder jaar met een half uurtje verlaten, maar blijf dit wel consequent doorvoeren. Alleen zo bouw je voor je kind een gezond en prettig slaappatroon op.
2. Zorg voor een prettige sfeer op de kamer
Kinderen zijn erg gevoelig voor sfeer, dus het is belangrijk dat ze zich prettig voelen op hun eigen kamer. Speel daarmee dus in op de wensen van je kind. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een muur te schilderen in hun lievelingskleur, of behang uit te kiezen dat aansluit bij hun interesses. Verder is het belangrijk dat een slaapkamer niet te druk is: de kans is groot dat je kind dan teveel geprikkeld blijft op het moment dat hij of zij wil gaan slapen. Creëer een knusse omgeving zonder poespas, bijvoorbeeld door een hoogslaper of gezellige lampjes. Rommel kan bovendien ook erg afleiden, dus zorg tevens voor een opgeruimde en schone kamer.
3. Gebruik geen slaapbevorderende middeltjes
Als je volwassen bent, grijpen veel mensen met slaapproblemen naar medicijnen. Dat is op zichzelf al een vrij ingrijpend besluit, maar voor kinderen absoluut niet de oplossing. Daarnaast wordt er ook vaak een beroep gedaan op producten van natuurlijke of homeopathische oorsprong, zoals kruidenthee of valeriaan. Kinderen kun je hier echter beter niet mee lastigvallen: de werking ervan is niet bewezen en bovendien hebben deze middeltjes niks te maken met het opbouwen van een natuurlijk slaappatroon.
4. Laat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen bed slapen
Het komt natuurlijk regelmatig voor dat kinderen ’s nachts wakker worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld nachtmerries of angsten. In zo’n situatie willen kinderen nog wel eens bij hun ouders in bed belanden, maar dit kun je beter zien te voorkomen. Voor een goed slaapritme is regelmaat namelijk belangrijk, ook wat betreft het bed en de slaapkamer. Een keertje is zeker niet erg, maar als het even kan is het bevorderlijker om je kind in zijn of haar eigen bed te laten slapen.
5. Vermijd eten voor het slapengaan
Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen voldoende eten, maar vlak voor het naar bed gaan is dat geen goed idee. Vooral suiker en koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat kinderen niet in slaap kunnen komen. Het spijsverteringsstelsel moet bovendien tot rust komen om in de slaapstand te geraken. Zorg er dus voor dat je op reguliere tijden het avondeten serveert en prop je kinderen niet vol met koek of snoep voordat ze naar bed gaan. Als je kind overdag voldoende eet, zal hij of zij ’s avonds overigens niet snel meer naar eten verlangen.
6. Beperk de schermtijd van je kinderen
Een factor die grote invloed heeft op het slaappatroon van kinderen is hun schermgebruik. Vroeger was daar weinig sprake van, maar tegenwoordig worden kinderen overdag constant blootgesteld aan schermen. Het is dus van het grootste belang om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid schermtijd van kinderen zoveel mogelijk wordt beperkt. Stel bijvoorbeeld een maximale schermtijd per dag in en zorg je kind na het eten zo min mogelijk meer wordt blootgesteld aan schermen. Ze zorgen er namelijk voor dat de hersenen actief blijven, waardoor je moeilijker in slaap komt. Kies in plaats daarvan voor een luisterboek, of lees hem zelf voor.
7. Zorg voor een goede luchtkwaliteit
Zuurstof is erg belangrijk om goed in- en door te slapen. Zorg er dus voor dat de kamer goed geventileerd is en dat je kind genoeg zuurstof binnenkrijgt. Dat kan bijvoorbeeld door het raam op de klapstand te zetten, de roosters te openen of de deur geopend te laten. Grote temperatuurverschillen zijn niet bevorderlijk voor de slaap, dus het is af te raden om in de weer te gaan met airco’s of ventilatiesystemen. Ook is het belangrijk om de verwarming ’s nachts niet aan te zetten, ook niet als het buiten erg koud is.
8. Zorg voor comfortabele kleding tijdens het slapen
Om in slaap te komen is het natuurlijk belangrijk om ontspannen te zijn. Daarom is het dragen van comfortabele kleding echt een must. Kinderen dragen het liefst een pyjama, en dit is ook verreweg de beste optie. Hiermee leren kinderen namelijk dat pyjama’s bedoeld zijn om in te slapen, waardoor ze het dragen van een pyjama hier ook mee zullen associëren. Mocht je kind geen pyjama willen dragen, zorg dan voor andere comfortabele kleding waar hij of zij dagelijks in slaapt. En o ja: sokken te allen tijde uit!