Stel je verantwoordelijk op

In je dertiger jaren is het echt tijd om verantwoordelijker om te gaan met je geld. Je kunt niet voor eeuwig bij je ouders blijven wonen en op ze teren. Je zult bijvoorbeeld na moeten gaan denken over het aflossen van je studieschuld, trouwen en misschien kinderen. Om ervoor te zorgen dat je niet financieel aan de grond komt te zitten hebben we een aantal tips om geld te sparen.

tips geld besparen MAN MAN

Let op je uitgaves

Wanneer je in je dertiger jaren terecht komt wil je alles toch net wat beter hebben dan in je twintiger jaren. Misschien koop je je eerste huis, een auto of boek je een luxe vakantie in plaats van low budget. Allemaal heel logisch wanneer je meer te besteden hebt. Maar zorg ervoor dat je er bewust van bent, spendeer je geld goed en probeer je een beetje in te houden. Je hebt namelijk vaste kosten die niet zomaar minder zullen worden. Of je komt onverwachts voor grote verrassingen te staan, zoals het verliezen van je baan of een flinke verkeersboete.

Houd deze uitgaven dan ook bij op wat voor manier dan ook, zolang het voor jou overzichtelijk is. Op deze manier krijg je een beter inzicht in je financiën en weet je wat je te besteden hebt. Knoop ook goed in je oren dat nieuw niet altijd per se beter is. Werkt jouw huidige telefoon niet meer goed? Dan hoef je niet direct een winkel in te lopen voor het allernieuwste model in een gloednieuwe staat. Neem de tijd voor een kleine research online en overweeg eens de aanschaf van een iphone 8 refurbished.

tips geld besparen MAN MAN

Haal meer uit jezelf

Je wilt meer geld verdienen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het komt je namelijk niet zomaar aanwaaien, je zult er zelf iets aan moeten doen. Haal het beste uit jezelf, stel je ambities open naar je baas, ga opzoek naar nieuwe skills en werk kei en kei hard. Op deze manier kan het zomaar zijn dat je promotie krijgt (maar we geven geen garantie).

Een andere optie is om op zoek te gaan naar een andere baan. Je neemt deze aan of je stapt ermee naar je huidige baas. Ga onderhandelen over een eventuele verhoging van je salaris. De ‘slimme’ managers zijn zich er namelijk goed van bewust dat het verliezen van een goede werknemer uiteindelijk meer kost dan het verhogen van je salaris. Houd daarbij ook de toekomst in je achterhoofd. Ga nadenken met welke leeftijd je met pensioen wilt, hoe je deze wil spenderen en hoe je dit denkt te gaan doen.

tips geld besparen MAN MAN

Neem niet te veel risico

Onder de dertigers onder ons is het blijkbaar een dingetje geworden om zomaar je leven overhoop te gooien. Je hebt wat geld gespaard, wat levenservaring opgedaan en je netwerk vergroot dus je besluit om voor jezelf te beginnen. Denk hier eerst heel lang en heel goed over na voordat je dit van de een op andere dag besluit, ten behoeve van jezelf.

Het is namelijk zo dat niet iedereen is gemaakt voor een eigen bedrijf. Het lijkt misschien makkelijk en je denkt over alle kwaliteiten te beschikken, maar dit betekent niet dat je het ook gelijk moet doen. Zeg dus niet zomaar je baan op zonder te weten of je op deze manier wel een toekomst hebt. Ga eerst naast je baan beginnen met het opzetten van je eigen bedrijf en werk in het weekend of na werktijd hieraan. Kom je erachter dat het écht iets voor jou is en er geld mee te verdienen valt? Zeg dan pas je baan op en laat je door niets of niemand tegen houden.