10. Koning Filip – België

Nettovermogen: 12,5 miljoen euro. 

De Belgische Royals houden, zoals vele andere koningshuizen, hun geldzaakjes aardig privé. In 2013 liet het koningshuis echter zelf weten zo’n 12,5 miljoen euro te bezitten, meldt Business Insider. De kastelen en landgoederen zijn bij deze prijs niet ingegrepen. Die zijn namelijk in België bezit van de staat of van de onafhankelijke openbare instelling ‘Koninklijke Schenking’. Op die manier kunnen ze niet worden verkocht.

9. Koning Felipe VI – Spanje

Nettovermogen: 18 miljoen euro. 

Dat is al aardig wat, zou je denken. Maar volgens het CNBC heeft de Spaanse koning zijn salaris in 2015 al laten verlagen naar 240.000 euro. Het was dus eerst meer! Naast deze berg cash bezit de koninklijke familie acht paleizen, vijf landhuizen en tien kloosters. De levensstijl van de koning is niet heel karig: in 2015 werd gemeten dat deze (in een jaar) 8 miljoen euro zou kosten.

8. Koning Harald – Noorwegen

Nettovermogen: 27 miljoen euro

De twee bedragen hierboven waren hoog, maar het wordt nog veel gekker. Nummer acht op de lijst, de koning van Noorwegen, heeft namelijk nog 10 miljoen meer dan de Spaanse monarch. Ook betaalt de Noorse koning geen belasting over zijn vermogen. Als we alles bij elkaar optellen kost de gehele Noorse monarchie de staat een bedrag van 65 miljoen euro per jaar.

7. Koningin Margrethe II – Denemarken

Nettovermogen: 36 miljoen euro

De eerste dame op het lijstje, die nog een groter bedrag binnenharkt dan haar bovenburen. Koningin Margrethe II zit al sinds 1972 op de troon in het land van de Denen. De koninklijke familie krijgt per jaar zo’n 11,5 miljoen om uit te geven aan leuke dingen, zoals activiteiten voor de koningin, het koninklijke huishouden en ‘persoonlijke uitgaven’.

6. Koning Karel XVI Gustaaf – Zweden

Nettovermogen: 63 miljoen euro 

De Noordelijke landen doen het goed op het lijstje. Zweden spant van deze landen de kroon, waarbij de koning Karel XVI Gustaaf in 2015 ruim 6,8 miljoen euro kreeg voor zijn officieel taken in het paleis, en nog eens 6,6 miljoen euro als ‘bonus’. Het nettovermogen zit hem o.a. in het luxe zomerpaleis Solliden op het Zweedse eiland Öland.

Beatrix

5. Oud-koningin Beatrix – Nederland

Nettovermogen: 180 miljoen euro 

In de middenmoot, daar zit ons kouwe kikkerlandje. Alhoewel het bedrag niet zo middelmatig te noemen is. Maar liefst 180 miljoen is het vermogen van deze dame. Op het moment bedraagt de officiële koninklijke begroting ruim 44 miljoen euro, waarvan o.a. de salarissen van Willem-Alexander, Maxima en Beatrix van worden betaald. Ook komen de reiskosten en onderhoud van de paleizen uit dat schaarse potje.

 

4. Koningin Elizabeth II – Engeland

Nettovermogen: circa 500 miljoen euro

Het vermogen van de Engelse royal family bestaat uit landgoederen, investeringen en kunst. De meest waardevolle bezittingen vallen binnen The Crown Estate, waaronder Buckingham Palace en de kroonjuwelen. Die behoren formeel aan de staat en niet aan de koningin zelf. Toch mag ze niet klagen: Balmoral Castle en Sandringham Palace zijn wel in haar bezit.

In 2016 stond de teller op een vermogen van 475 miljoen. En dat is sindsdien alleen maar groter geworden.

3. Prins Albert II – Monaco

Nettovermogen: 900 miljoen euro

En dan nu de top 3, met op de derde plek Prins Albert uit Monaco. Hij bezit zelf ongeveer een kwart van heet kleine landje waarover hij regeert. In zijn vermogen meegerekend zijn het huis van de moeder van Grace Kelly, een verzameling antieke auto’s en een zeer waardevolle postzegelverzameling.

De staat Monaco gaf in 2015 ruim 47 miljoen euro aan de koninklijke familie. Dat is nog eens belasting betalen…

2. Prins Hans Adam II – Liechtenstein

Nettovermogen: 3,15 miljard euro

De prins van Liechtenstein krijgt in plaats van een salaris een – vergeleken met de andere koningshuizen – bescheiden vergoeding voor zijn taken als prins, namelijk iets meer dan 240.000 flappen.

Maar zijn nettovermogen is een ander verhaal. Dat is namelijk 3,15 miljard euro. Het komt vooral door de LGT Group, dat is een bank die in het bezit is van de prinselijke familie. Ook bezit de prins veel bossen, landgoederen en wijngaarden.

1. Groothertog Hendrik – Luxemburg

Nettovermogen: 3,6 miljard euro

De groothertog van Luxemburg spant toch wel de kroon als het gaat om koninklijke vermogens. Sinds 1948 krijgt het staatshoofd in Luxemburg zo’n 300.000 euro per jaar om hun taken uit te voeren. Daarnaast is er nog een budget van bijna 11 miljoen euro beschikbaar voor slechts de huishoudelijke kosten. De familie heeft echter een privévermogen van 3,6 miljard euro. En surprise surprise, daar is niet veel meer over bekend…

Benieuwd wat de bestbetaalde Nederlandse sporters verdienen? Spoiler alert: royal blood hebben verdient een stuk lekkerder!