Oorlogsfilm The Auschwitz Report

In de waargebeurde oorlogsfilm The Auschwitz Report volgen we de Joodse Freddy en Walter. Zij worden in 1942 gedeporteerd naar Auschwitz en weten twee jaar later te ontsnappen aan het concentratiekamp. De titel van de Slowakijkse film verwijst naar het verslag dat Freddt en Walter uitbrengen. Nu zij zijn ontsnapt, zijn ze in staat om de gruwelijkheden die ze hebben meegemaakt aan het licht te brengen. De heftige verhalen en getuigenissen die ze vertellen worden echter niet geloofd.

Film vertelt een heftig waargebeurd verhaal

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Rudolf Vrba en Alfréd Wetzler. Zij waren twee Joden die ontsnapten uit Auschwitz en het ‘Vbra-Wetzler-rapport’ opstelden in 1944. Het boek dat Rudolf Vrba schreef over zijn verblijf en ontsnapping, I Escaped from Auschwitz, is ook gebruikt bij het maken van de film. Het zorgt voor een heftige en krachtige film. Regisseur Peter Bebjak, hoofdrolspelers Noel Czuczor en Peter Ondrejicka en de rest van de cast en crew brengen samen het verhaal in The Auschwitz Report weer tot leven.

De film werd genomineerd voor een Oscar

Dat The Auschwitz Report door zoveel mogelijk mensen moet worden gezien, hadden ze ook door in Slowakije. De waargebeurde film werd namelijk aangedragen als officiële inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. De film eindigde echter niet bij de nominaties. Een film met een Nederlands tintje, Quo Vadis Aidaschopte het wel tot de laatste vijf. Ook die film gaat over een oorlog uit de geschiedenis.

The Auschwitz Report kan je zien op Netflix: