De Tesla Model 3

Deze jongste telg in de Tesla familie zou het eerste model zijn dat toegankelijk is voor ons allemaal. Een elektrische auto, met de hoogwaardige kwaliteit en veiligheid zoals we die gewend zijn van de Model S. Is dat niet iets wat we allemaal wel willen?

tesla model 3 MAN-MAN 5

Wanneer we het internet afstruinen en proberen te achterhalen wanneer we de Model 3 in Nederland op de weg mogen verwachten, zien we tegenstrijdige berichten. Zo geeft Tesla ons het nieuws dat de auto vanaf heden gereserveerd kan worden. Afhankelijk van de samenstelling duurt het 12 tot 18 maanden voordat de auto dan daadwerkelijk bij jou voor de deur staat.

Echter, een oplettende chauffeur spotte de (naar alle waarschijnlijkheid) Model 3 al ergens in de buurt van Tilburg. Wat vreemd is, aangezien Tesla nog niet eens volledig uitgerold is in Amerika, laat staan in Europa. Hoe dan ook, het model komt steeds dichterbij het dagelijkse straatbeeld.

Hoe verhoudt de Model 3 zich tegenover de Model S

De Tesla Model 3 is een kleinere versie van de Model S. Het model is gemaakt om mensen de mogelijkheid te geven een volledig elektrische auto te rijden zonder daar een nier voor te verkopen. In tegenstelling tot de Model X is de Model 3 echt het kleine broertje. Hij lijkt op heel veel vlakken veel op de Model S. We zijn zeer benieuwd hoe hij zich zal verhouden tot de laatstgenoemde. Zeker nu we weten hoe de Model S rijdt.

Om jullie een duidelijk beeld te geven hebben we de Tesla Model S tegenover de Model 3 gezet en ze vergeleken.

tesla model 3 MAN-MAN 7 tesla model 3 MAN-MAN 8 tesla model 3 MAN-MAN 9 tesla model 3 MAN-MAN 10

Afmeting

De Model S kent een lengte van 4978mm, waar de Model 3 zijn staart laat zien na 4694mm. Er is dus een verschil in lengte van een kleine 30 centimeter, wat best veel is. De vraag is of dit binnenin heel erg zal opvallen.

Stoplichtsprint

De Model S is snel, dat is ons bekend. Afhankelijk van je uitvoering kun je in de Model S binnen 2,5 – 4,3 seconden op 100km/u zitten. Zoals verwacht is de Model 3 hier iets minder pittig: 5,1 – 5,6 seconden doet deze erover.

Radius

Tesla belooft ons een goede reikwijdte en dat blijkt ook uit de cijfers. De Model S heeft een reikwijdte die varieert van 400 – 539 km. De Model 3 is weliswaar wat kleiner, maar doet niet heel veel onder op dit gebied. In de Model 3 kun je ongeveer 354 – 499 kilometers wegtikken. Aardige cijfers voor auto’s die volledig elektrisch rijden.

Hoeveel passagiers mogen mee

Tesla maakte met het luxueuze slagschip de Model S maar liefst ruimte voor 7 personen (5 volwassenen en 2 kinderen). De Model 3 doet nog steeds niet onder voor andere auto’s in z’n klasse: 5 volwassenen kunnen mee. Wat betreft ruimte voor metgezellen tijdens je milieuvriendelijke tripje heb je dus niets te klagen.

tesla model 3 MAN-MAN 6

Kortom, niet verkeerd

Uit bovenstaande cijfers (en meer), blijkt dat de Model 3 in potentie een hele goede middenklasser kan zijn. De auto biedt voldoende potentie voor het gezin met kinderen, maar ook voor de zakelijke rijder. Wat leuk is om te weten: de Model 3 is niet kaal mocht je dat soms denken. Het is dan weliswaar een ‘goedkope’ Tesla, indien je verlangt kun je ook deze naar hartelust aankleden met opties. Of ‘ie dan nog goedkoop is, dat valt te betwijfelen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal dit nieuwe paradepaardje van Elon Musk op Nederlandse bodem een grove 33.000 euro’s kosten. Wat hem in een segment plaatst van de premium middenklasser, net iets daaronder. Mocht je dus op zoek zijn naar iets anders dan wat onze wegen overspoelt, Tesla is je plek. Reserveer de auto nu en ben medio 2018 trotse eigenaar van dit elektrisch wonder.