Waarom nemen mensen tattoos?
Vroeger zag je maar weinig mensen met tatoeages. De mensen die destijds wel tatoeages hadden, hadden er maximaal enkelen. Dit waren dan vaak zeelui, criminelen of rocksterren. In het huidige straatbeeld is het absoluut niet meer ongewoon en zie je zelfs regelmatig mensen met tatoeages op de hand of in de nek. De redenen om deze te zetten lopen erg uiteen, iedereen heeft weer andere tattoo verhalen. Het kan puur dienen als versiering van het lichaam, omdat iemand het ziet als kunst. Ook kan het een uiting van iemands persoonlijkheid zijn, als eerbetoon aan iets of iemand of gewoon als unieke accessoire. Wat de reden ook is, een tattoo is je eigen keus die je als persoon verder niet verandert.
Is het vaak een bepaald type mens dat tatoeages neemt?
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de mensen die tattoos nemen en hoewel er regelmatig leuke of grappige dingen uitkomen, komt er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Beweringen zoals dat mensen met tattoos minder intelligent zijn, eerder vreemdgaan, zelfverzekerder zijn en andere grote statements zijn allen niet (volledig) waar of bewezen. Zeker in de huidige tijd is het verschil tussen mensen met tattoos en mensen zonder tattoos niet zo groot. Wel is het zo dat de laatste groep vaak iets extraverter is en/of meer de drang heeft om uniek te zijn, maar ook dit is zeker niet altijd zo. De belangrijkste reden die in onderzoeken door mensen met tattoos wordt genoemd is dan ook individualiteit.
Waarom het vaak niet bij eentje blijft
Vaak zie je dat mensen die eenmaal een tattoo hebben er vroeg of laat nog meer zetten. Het is bijna een soort verslaving. Dit kan zijn omdat de drempel na de eerste lager is of omdat mensen verslaafd raken aan de spanning en sensatie van het zetten van een tattoo. De bekendste tatoeëerder van Nederland, Henk Schiffmacher, zei hierover ooit: ”De naald in je huid zorgt voor dezelfde chemische reactie in je hoofd als heroïne of topsport.”
Als je eenmaal de eerste hebt gezet, weet je wat je kan verwachten. En daarom zul je sneller opnieuw een bezoek brengen aan de shop. Voor velen is het proces naar het zetten van een tattoo ook een reden om het te blijven doen. Het zoeken naar het perfecte plaatje, een verhaal zo mooi mogelijk uitbeelden, het kiezen van een artiest en de spanning wanneer je binnen loopt. Dit maakt dat het vaak niet bij één tattoo blijft.
Tattoo verhalen; waarom en wat betekenen ze?
Uiteindelijk is de reden om een tattoo te nemen voor iedereen anders. Mensen met meerdere tatoeages kunnen verschillende redenen hebben. Wij gingen daarom in gesprek met een aantal mensen die minimaal één tattoo hebben en vroegen hen naar de redenen en hun tattoo verhalen.
Joes, 1 tattoo
Ik heb een klein ringetje op mijn rechter voet op mijn tweede teen. Ik heb deze laten zetten omdat ik grotendeels erg benieuwd was hoeveel pijn het zou doen omdat ik er in de toekomst nog één wil laten zetten. Bovendien wilden drie andere vriendinnen er ook eentje laten zetten dus zijn we met zijn vieren gegaan. Iedereen heeft iets anders laten zetten, dus het is geen BFF tattoo of iets dergelijks. Het leek ons wel grappig om spontaan een tattoo te laten zetten. Dus op het moment dat we het besloten hadden om er een te laten zetten, zijn we de volgende dag meteen gegaan.
Eef, 6 tattoos
Ik heb zes tatoeages met elk een ander gevoel, maar met weinig betekenis. Een tattoo beschouw ik als kunst, niks meer en niks minder. De momenten waarop ik een tattoo zet, zijn voor mij waardevoller dan het symbool achter de tattoo zelf. Het is niet dat ik mijn lichaam als een groot canvasdoek beschouw en op ieder willekeurig moment een tattoo neem. Voordat het ‘forever’ is, denk ik er een tijdje over na, teken ik het honderd keer op de juiste plek en op het moment dat ik denk: ‘ja dit voelt goed’ ga ik ervoor. Direct een afspraak maken en hopen dat er op korte termijn een plek vrij is. De laatste tatoeages heb ik bij Joey de Boer in Amsterdam laten zetten. Deze perfectionist maakt de mooiste tattoos, verfijnd, gedetailleerd en professioneel.
Onlangs heb ik samen met een vriendin de letter E op mijn vinger getatoeëerd. In vergelijking met mijn andere tatoeages zit hier wel een waardevolle betekenis achter. Ik noem haar ook wel mijn verloren zus, iemand waarvan ik weet dat ze er voor me is – in good and bad times en ook altijd zal blijven staan. Na zoveel mooie jaren vriendschap, was het tijd om onze vriendschap te bezegelen. Als het goed voelt, voelt het goed.
Dennis, 1 tattoo
Afgelopen zomer bracht ik door op Mallorca, waar ik achter de bar werkte. Deze zomer is de derde keer dat ik gedurende een lange periode in het buitenland werk. Dit in verschillende vormen die vaak draaien om het promoten van de club. Of dat nu voor de club of achter de bar is. Deze maanden zijn altijd geweldig. Een soort nieuwe (tijdelijke) familie, veel feesten en veel plezier.
Aangezien collega’s vaak verspreid wonen over heel Nederland verandert dagelijks feesten met elkaar naar minder momenten dat je elkaar ziet. Een hele switch. Ondanks de vele herinneringen en telefoons vol met foto’s leek een aandenken aan deze tijd ons mooi. Wij hebben daarom met 10 man dezelfde tattoo op dezelfde plek gezet – ons rechterbovenbeen. We hebben gekozen voor de tekst: Profesionales relaciones publicas de fiesta. Achter deze tekst staat een klein emmertje met rietjes, wat symbool staat voor de buckets die we dronken op het strand. Zo onthoud ik altijd de mooie periodes in het buitenland.
Jorg, 10 tattoos
Ik zie tattoos aan de ene kant heel erg als kunst en als versiering van mijn lichaam. Ik wil ook al vanaf mijn 15e of 16e tattoos. Aan de andere kant zie ik het ook echt als uiting van wie ik ben, op verschillende manieren. Het kan iets zijn dat belangrijk voor me is dat ik wil onthouden en tegelijkertijd altijd wil laten zien door middel van een tattoo. Mijn tattoo voor mijn ouders en mijn zusje is hiervan een voorbeeld. Ook kan een tattoo dienen om iets of een bepaalde periode af te sluiten, zowel goede als slechte dingen. Dit geldt voor de Romeinse cijfers op mijn arm, die staan voor een bepaalde tekst. Hiermee heb ik een periode afgesloten en tegelijkertijd herinnert die tattoo mij aan die periode en wat ik ervan wil onthouden.
Het kan ook een herinnering aan iets belangrijks zijn, iets wat is gebeurd en dat ik gewoon altijd wil onthouden. Dit kan vrij letterlijk zijn of door middel van een symbool. Als laatste heb ik nog een soort van kleine reminders op m’n lichaam, die wil ik ook zeker nog meer. Dit is vaak een letter of woord van dingen die ik belangrijk vind om te onthouden. Zo heb ik op mijn hand ‘okay’ staan, wat een hele belangrijke tattoo voor mezelf is. Door de plek zie ik die elke dag meerdere keren en vergeet ik nooit waar deze voor staat.
Overtuigd dat je er een wil maar bang voor de pijn? Dit zijn de minst pijnlijke plekken voor een tattoo.