Supersets. Misschien ken je de befaamde Greg Plitt (R.I.P.) wel, die Youtube vernietigde met een rits aan trainingstips waardoor je in een week zestig kilo extra kon drukken. Nee, overdreven natuurlijk, maar hij was wel de superset man. Bij een superset workout doe je twee oefeningen achter elkaar –  back-to-back – zonder of met weinig rust tussen de oefeningen. Bijvoorbeeld, je bent aan het bankdrukken. Na je eerste set ga je direct optrekken. Tijdens het optrekken heeft je borst tijd om een beetje te herstellen. Klaar met optrekken? Ga dan direct door met bankdrukken. Enzovoort.

Bij supersets is het van belang om niet twee oefeningen te doen die dezelfde spiergroep belasten. Dit is blessuregevoelig. Doe bijvoorbeeld geen military press gecombineerd met lateral raises. 

Het fijne aan een superset-schema is dat je veel korter aan het trainen bent. De rust die je normaal hebt, vul je nu op met een oefening, waardoor je twee keer zo snel klaar bent. Merk je dat je progressie stagneert, pak dan andere oefeningen of varieer in het aantal sets en reps. Het is belangrijk om elke vier tot zes weken je schema aan te passen. Spieren worden getriggerd door verandering.

Hieronder een kort fullbody schema met supersets, ter inspiratie.

Superset 1: Squats + Military press

1a. Squats

1b. Military press

Superset 2: Dumbbell press + Wide grip pull ups

2a. Dumbbell press

2b. Wide grip pull ups

Superset 3: Straight-bar bicep curls + Skull crushers

3a. Straight-bar bicep curls

3b. Skull crushers