Forse inflatie heeft ons bewuster gemaakt over onze uitgaven

Momenteel zijn de energieprijzen aan het dalen maar hetzelfde kan helaas niet gezegd worden over de prijzen van voedingsmiddelen. Men heeft nog steeds flink veel last van de forse inflatie. Het is daarom belangrijker dan ooit om te weten welke winkels gemiddeld het goedkoopst zijn. De Consumentenbond meldt op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens dat de prijzen voor basic boodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Benieuwd naar de cijfers per supermarkt? Die vind je hieronder:

 

Wat is de duurste supermarkt in Nederland?

Uit cijfers van het Consumentenbond blijkt dat de Spar momenteel (met de peilamaand april 2023) de duurste supermarkt is. Bij de spar zijn de boodschappen gemiddeld 20 procent duurder dan de rest van de sector. Ook de Coop is gemiddeld drie procent duurder dan de rest. Zie hieronder een overzicht van de duurste supermarkten (Bron: Consumentenbond):

Duurste supermarkten in Nederland

 

Wat is de goedkoopste supermarkt in Nederland?

Bij de Dirk ben je gemiddeld 11 procent goedkoper uit dan bij alle andere supermarkten. De Vomar is gemiddeld zes procent goedkoper en de ALDI slechts één procent goedkoper. De Albert Heijn en de Jumbo zitten exact op het gemiddelde. Zie hieronder een overzicht van de gemiddeld goedkoopste supermarkten (Bron: Consumentenbond):

Goedkoopste supermarkten in Nederland 2023

De producten die het hardst zijn gestegen in prijs

Niet alle producten zijn even hard gestegen in prijs. Het product dat het hardst in prijs is gestegen is suiker, met maar liefst 78 procent. Ook bloemkool is gestegen met ruim 54 procent en per zes verpakte bruine bollen kennen ook een stijging van wel 43 procent. De sterkste prijsstijgingen vonden plaats in december 2022 en januari 2023, toen supermarkten dagelijks de prijzen van gemiddeld 150 producten verhoogden. Dit werd geconstateerd door de belangenclub.