Headerfoto via
Succesvolle mensen zijn een tikje paradoxaal: ze zijn vaak heel erg overtuigd van hun acties, maar zijn wel constant bereid hun overtuigingen in twijfel trekken. Ze streven hun doelen in vol vertrouwen na, maar zijn wel bereid om aanpassingen te doen wanneer de weg ernaartoe hobbels kent.
Maar deze flexibele houding gaat niet voor iedereen op. Iedereen heeft namelijk sterke overtuigingen waar we ons naar gedragen. We richten ons vaak op informatie die congruent is met onze eigen waarden en opinies, en handelen daar dan ook naar. Daarom gaan we ook vaak om met mensen die eenzelfde mening delen.
En dat is het verschil tussen heel succesvolle mensen: die weten hoe ze hun kernwaarden soms opzij moeten zetten om nieuwe ideeën en inzichten krijgen.
Ze zoeken hun tegenpool
Het is fijn om jezelf te omgeven met mensen die allemaal hetzelfde denken. Het is tenslotte ook helemaal niet prettig om je fundamentele overtuigingen constant onder vuur te hebben. Echter, het is zeer nuttig om wél mensen om je heen te hebben die niet (helemaal) meegaan in jouw geest.
Zoek daarom mensen die de discussie met je aan durven te gaan. Het is namelijk goed om soms je overtuigingen te rechtvaardigen. Andermans perspectieven helpen je namelijk scherp te blijven in een constant bewegende omgeving.
Ze proberen nieuwe ideeën uit
Soms is het goed uit je bubbel te stappen en de wereld vanuit een ander perspectief te bewonderen. En de beste manier om met een schone lei te beginnen is door je idee vanuit een nieuw perspectief te benaderen. Dit betekent niet dat je direct al je eerdere overtuigingen overboord hoeft te gooien. Al is het maar een aantal uurtjes aan een idee spenderen met een tegenstrijdige gedachtegang. Wellicht vind je een nieuwe ingangen.
Ze stellen criteria op om overtuigingen te veranderen
Je eigen overtuigingen betwijfelen, gaat echt in tegen al je overtuigingen (HA, GOEIE). Daarom is het nuttig om een idee te hebben van wat er voor nodig is om je overtuigingen te veranderen.
En dat werkt een beetje als wetenschappelijk onderzoek: hierin stel je bepaalde hypothesen op, waarna je deze op basis van data gaat toetsen. Mocht de data tegenstrijdig zijn met de verwachtingen, zul je toch echt je overtuigingen moeten aanpassen. Tenzij je Diederik Stapel bent, dan verander je de data gewoon. Veel makkelijker. Nee, zonder grappen, het helpt om voor jezelf een bepaalde grens op te stellen en te bepalen op basis van wat je jouw overtuiging opnieuw zou moeten herzien. Jezelf voor het blok te zetten.
Succesvolle mensen weten waar ze in geloven, maar ze weten ook waarom ze dit doen en dat het kan veranderen.