Mannen gebruiken het als vermijdingsmiddel, vrouwen om minder angst te ervaren
Volgens de American Psychological Association stuurt meer dan 80 procent van de mensen uitdagende appjes. Er zijn echter ook aanwijzingen dat mensen in langdurige relaties sneller de neiging hebben om uitdagende appjes te sturen naar hun partner. De meeste van deze koppels sturen het liever met woorden dan met foto’s. Een studie (2015) analyseerde het gedrag van 180 echtgenotes en 175 echtgenoten. Ze ontdekten dat getrouwde stellen veel op tekst gebaseerde uitdagende appjes sturen. 29 procent van de koppels gaf aan zich bezig te houden met de appjes, maar minder dan de helft was bereid uitdagende foto’s te sturen.
Uit onderzoek is ook gebleken dat mannen en vrouwen verschillend uitdagende appjes sturen, op basis van hun hechtingsstijl. Sommige mannen hebben meer de neiging om dit soort berichten te sturen in een informele relatie en vrouwen hebben meer de neiging dat te doen in een toegewijde relatie. Dit suggereert dat mannen misschien dit soort appjes gebruiken als vermijdingsmiddel, terwijl vrouwen het gebruiken om minder angst te ervaren in een relatie.
Uitdagende appjes sturen wordt steeds normaler, daardoor is het mogelijk dat het onderzoek verschuift en dat dit soort appjes sturen een kenmerk wordt in veilige relaties. Het kan stellen helpen die te moe of druk zijn om tijd voor elkaar te maken onder de lakens. Dit helpt bijvoorbeeld ouders om intimiteit te behouden. Steeds vaker ontdekken wetenschappers dat mensen in toegewijde relaties hier meer uit halen dan tieners die uitdagende appjes sturen.
Appen wordt een beschouwd als een beetje afwijkend gedrag, wat ook wel zo is. Het wordt nu wel meer geaccepteerd en uitdagende appjes sturen naar jouw partner kan misschien zelfs een leuk type gedrag zijn. Over het algemeen meldden zowel mannen als vrouwen meer comfort met het sturen van stoute berichtjes in een toegewijde relatie of huwelijk.