Onze werktijden zijn ingericht voor vroege vogels. Mensen die ’s ochtends voordat de zon op komt al hun eerst hardloop rondje hebben gemaakt, om 08:00 een afspraak hebben in een koffiebar en om stipt 09:00 op kantoor zijn. Ze staan vroeg op, maar gaan ook vroeg naar bed. Aan de andere zijde hebben we de nachtbraker, met een compleet ander ritme. De energiestroom en mate van scherpheid, alertheid en creativiteit is het hoogste van ’s middags tot diep in de nacht.
Volgens Rober Matchock, professor of psychology aan de Penn State Altoona zit er een biologisch verschil tussen deze vroege vogels en nachtbrakers. De hoeveelheid van het hormoon melatonine, dat het lichaam laat moe en slaperig maakt, neemt bij nachtbrakers later in de ochtend af dan bij vroege vogels. Ook hebben nachtbrakers een hogere lichaamstemperatuur in de avond, wat een teken van hogere energie kan zijn.
De meesten van ons zullen geen extreme types zijn, maar er zijn uitzonderingen. Vroege vogels hebben hun productiviteit piek in de ochtend en nachtbrakers, hebben die ’s avonds laat of zelfs ’s nachts. Echter kunnen we onze interne klok niet zomaar een paar uur verschuiven en het ritme van een nachtbraker past niet binnen de normale werktijden. Wat nu? Door kleine verschuivingen van gewoontes en routines kan een hoger productiviteit level worden bereikt:
Maak lijstjes
De nachtbraker komt aan op zijn werk. Gehaast, half aangekleed en bij binnenkomst komt hij er ook nog achter dat z’n lunch nog op aanrecht ligt. Komt dit jou bekend voor? Logisch. Want als nachtbraker is je brein nog niet ‘wakker’ en ben je nog niet alert. Laat staan dat je efficient kunt plannen wat je die dag allemaal gaat doen. Maak daarom de avond, of nacht vooraf, een lijst met taken die je die dag wilt gaan doen. Maak deze zo gedetaileerd mogelijk en geef aan welke taken een hoge prioriteit hebben. Zie het als een guide, waarmee je de ochtend door komt.
Minimaliseer je ochtendroutine
Pak je tas, leg je kleren klaar en douche de avond van te voren. Leg je ontbijt en lunch vast klaar in de koelkast zodat je ’s ochtends enkel je kleren aan hoeft te doen, je tanden poetst en kan gaan. Door je ochtendroutine te minimaliseren en de taken de avond ervoor te doen zul je ’s ochtend al met al een uur langer in bed kunnen blijven liggen. En dat hele uur gaat je goed doen.
Doe de eerst de simpele taken
Niet geschikt bij iedere baan, maar er zijn veelal enkele werkzaamheden die nou niet bepaald rocket science zijn. Begin hier mee. Je kunt wel meteen gaan piekeren en brainstormen over dat lastige probleem, maar het enige waar jij aan denkt is je warme bed.
Schuif moeilijke taken naar een later tijdstip
Waar iedereen om half drie inkakt en espresso shots naar binnen aan het werken is ben jij op je energieke piek. Scherp, energiek en creatief. Het moment om die moeilijke case te bespreken, een oplossing te verzinnen en deze uit te voeren. Tegelijk. Wanneer je weet dat dit werkt, waarom zou je dan ’s ochtends moeilijke kwesties gaan bespreken en gaan piekeren over problemen?
Breng wat werk mee naar huis
van 7 tot 9 ben je een goed geoliede machine en bereik je je topniveau qua productiviteit en creativiteit. Waarom zou je deze tijd besteden aan het wegwerken van je kant en klare maaltijd terwijl je een serie op Netflix kijkt? Beter besteed je deze uren productief en knal je al dat moeilijke werk erdoor. Om nou tot die tijd op kantoor te hangen is misschien een beetje overdreven. Ga daarom naar huis en neem wat werk mee. Pas echter wel op dat je niet tot laat in de nacht door gaat werken, want dan ben je niet vooruit te branden de volgende dag.
Start later of werk thuis
Een uur later beginnen doet wonderen. Je voelt je scherper, energieker en werkt productiever. Daarnaast vindt je het geen probleem om een uur langer door te werken, dus waarom zou je dit niet bespreekbaar kunnen maken met je werkgever? Nog beter is een dag thuis werken. Hierdoor kun je wanneer je energie level laag is een korte power nap houden. Wanneer je zit zou doen op kantoor, zou iedereen je raar aankijken. Maar wanneer jij thuis bent ziet niemand het en lever je toch top werk af.