Wat is stonewalling?

Stonewalling betekent letterlijk dat je weigert met je partner te communiceren tijdens een situatie. Je kan het zien als conflictvermijdend gedrag of het een silent treatment noemen. Helaas kan het een negatieve invloed hebben op je relatie, wat kan leiden tot een break-up.

 

Hoe ontstaat stonewalling?

Hoe iemand z’n gevoel uit, is zeer persoonsafhankelijk. Als je iemand slecht behandelt, zit dat vaak diepgeworteld in trauma, angst, ongerustheid en zelfs frustratie. Vaak zit er één van de volgende redenen achter:

  • Je bent bang voor een bepaalde reactie die je kan krijgen.
  • Je weet niet hoe je moet reageren in bepaalde situaties.
  • Je voelt je hopeloos.
  • Je wil dingen niet erg maken, waardoor het erg wordt.

Volgens de Amerikaanse Therapeut, Danielle Kepler, sluiten veel cliënten zich af tijdens een ruzie omdat ze zich overwelmd voelen door emoties en wellicht ontploffen. Voor velen is het een beschermingsmechanisme geworden. Het is belangrijk dat de partner weet dat hij of zij de ander niet in een keer met te veel informatie moet overvallen. Kepler adviseert koppels om beter bij één onderwerp te blijven, want als de stonewaller nog iets hoort, zal hij of zij zich terugtrekken. Sommige mensen hebben even de tijd nodig om over een situatie na te denken en willen er later op terugkomen. Het helpt dan niet als je blijft aandringen om over de situatie te praten. Probeer te accepteren dat andere mensen sommige dingen wat langzamer verwerken, dus vermijd het bespreken van alle relatieprobleem in een kéér.

Wat kan je doen tegen stonewalling?

Volgens veel deskundigen is stonewalling een van de meestvoorkomende redenen dat een relatie eindigt. “Om stonewalling te overwinnen, is het belangrijk om je partner het voordeel van de twijfel te geven en niet alle problemen in één keer te bespreken”, volgens Psychotherapeut Vikki Stark. Als dit niet helpt, kunnen jullie beter professionele hulp inschakelen om de problemen op te lossen en jullie relatie te redden.