Voor een ordinaire zuipvakantie kan je het beste in Europa blijven

Een van de grootste boekingsdiensten van Europa, genaamd Holidu, deed onderzoek naar welke landen de warmste band hebben met alcoholische dranken. Om een eerlijke conclusie te kunnen trekken hield Holidu rekening met een aantal factoren. Zo werd de top 10 opgesteld aan de hand van het aantal uitgaansmogelijkheden, het percentage mensen die alcohol drinken per stad en de gemiddelde prijs van een pilsje.

Hieruit blijkt dat alle landen die zich in de top 10 begeven in Europa gelegen zijn. Voor een ordinaire zuipvakantie heb je dus niet eens een paspoort nodig.

Praag is dé vakantiebestemming voor iedere drankliefhebber

Voor de échte drankliefhebbers is het misschien geen verrassing dat het Tsjechische Praag op de eerste plaats te vinden is. De Tsjechen staan namelijk bekend om het veelvuldig drinken van een stevige borrel. Uit het onderzoek van Holidu blijkt dat in Tsjechië per jaar ieder persoon gemiddeld bijna 14,5 liter pure alcohol wegwerkt. Hiermee is Tsjechië het meest bezopen land ter wereld. Omgerekend drinkt iedere Tsjech jaarlijks ruim 480 biertjes. Het is te hopen dat ze dat netjes over het gehele jaar verspreiden en het geheel niet in één avond wegtankt.

welke landen meeste alcohol gedronken

Wat betreft het aantal uitgaansgelegenheden staat Praag ook op de derde plaats van de wereldranglijst. Enkel de steden Las Vegas en New Orleans hebben meer nachtclubs waar flink geschonken wordt. Het mag duidelijk zijn dat een tripje naar Praag vooral uit het nuttigen van alcohol moet bestaan. Veel activiteiten die worden aangeprezen door Tripadvisor zijn op de late avond en gaan gepaard met drank. Als je van een drankje houdt hoef je dus niet per se naar Albufeira, maar is Praag ook een prima optie!

Ieren zijn niet vies van een stevige drinkavond

Op de tweede plek vinden we het Ierse Dublin terug. Ja, ook deze zagen we al een beetje aankomen. Zeg je Dublin, zeg je Guinness. De Ierse hoofdstad is immers de thuisbasis van het wereldberoemde biermerk. De Ierse bevolking is daar uiterst trots op en dat blijkt ook uit de cijfers omtrent alcoholgebruik per persoon. Ruim 81% van de Ieren geeft aan regelmatig alcohol te drinken. Hiermee verslaan ze ieder ander land uit het onderzoek van Holidu. Dankzij deze hoge gebruikscijfers wordt er aan de verkoop van alcohol abnormaal veel geld verdient in Ierland. De prijs voor een biertje in Dublin is daarom ook niet misselijk. Gemiddeld kost een pint maar liefst 6,65 euro, waardoor een avondje stappen al snel in de papieren gaat lopen.

Ondanks deze hoge prijzen gaan de Ieren rustig door met het veelvuldig drinken van bier. Ongeveer de helft van de Ierse alcoholgebruikers zegt de afgelopen maand een stevige drinkavond te hebben gehad. In Dublin zal je dus gegarandeerd mede-drankliefhebbers treffen. De Ieren zijn duidelijk niet vies van een drankje op z’n tijd. Ook wegens het Guinness Storehouse is Dublin een ideale zuipbestemming. Cheers!

640 uitgaansmogelijkheden in Berlijn

Op de derde plek is het Duitse Berlijn geëindigd. Maar liefst vier op de vijf Duitsers drinkt regelmatig alcohol en de helft van dit aantal geeft toe eens per maand over hun alcoholgrens te gaan. Wat betreft ‘zuipindex’ winnen onze oosterburen het dus makkelijk van alle andere landen. Berlijn staat daarom ook bekend om de vele uitgaansgelegenheden. De nachtclubs van de Duitse hoofdstad zijn momenteel populairder dan ooit. In totaal telt de stad bijna 640 verschillende uitgaansmogelijkheden. Een tripje naar Berlijn met je vrienden zal dus nooit saai worden!

Ook valt de prijs van een biertje nog best mee voor een grote stad als Berlijn. Gemiddeld wordt er zo’n 4,60 euro gevraagd voor een pilsje. Dat is aanzienlijk goedkoper dan in Amsterdam waar je voor een biertje gemiddeld 5,25 euro moet afrekenen. Het nachtleven in Berlijn is dus niet alleen veelzijdig, maar ook nog eens redelijk betaalbaar.

Vijf Duitse steden blijken populaire drinkbestemmingen

De top 10 wordt afgemaakt door Hamburg op plek 4, gevolgd door het Litouwse Vilnius waar ze ook niet opkijken van een drankje op een doordeweekse dag. Voor de zesde plaats reizen we af naar Letland waar in Riga aan de lopende band gedronken wordt. Riga staat vooral bekend om de wodka die plaatselijk wordt gestookt. Het meest bekende merk heet Elit Vodka en is ook in sommige Nederlandse nachtclubs te koop.

waar meeste alcohol gedronken

Voor de zevende, achtste en negende positie gaan we weer even terug naar Duitsland. Hier staan, op volgorde, Frankfurt, Keulen en Stuttgart in de top 10. Het is geen geheim dat de Duitsers vaak aan de drank zitten, maar dit zijn wel zorgelijke cijfers. Gelukkig is de tiende plaats niet bezet door een Duitse stad. Hier staat namelijk de Bulgaarse stad Sofia, waar vele studenten hun vakantie spenderen wegens het goedkope bier. Een pilsje kost gemiddeld slechts 2,09 euro in Sofia.

Steden met het laagste alcoholgebruik

Uit het onderzoek blijkt ook in welke steden het minste alcohol wordt gedronken en ook dat is natuurlijk interessant. Anno 2024 is het helemaal niet meer vanzelfsprekend om alcohol te drinken, dus neemt het aantal alcoholvrije dranken sterk toe. Het land waar het grootste gedeelte van de bevolking meestal nuchter blijft, is Oman. De hoofdstad genaamd Muscat is de perfecte vakantiebestemming voor degene die totaal geen liefhebber is van alcoholische versnaperingen. In totaal telt de staat negen uitgaansmogelijkheden waar gedronken kan worden. Slechts 2% van de mogelijke activiteiten in Muscat hebben te maken met alcohol. Dat wil niet zeggen dat er niets te doen is in Oman. Het land kent een rijke geschiedenis waardoor er veel te bezichtigen en te leren valt. Van een vakantie naar dit land zal je dus voornamelijk iets opsteken, wat ook heel leuk kan zijn. Het scheelt immers veel geld en ondraaglijke katers.

Proosten kan ook met water

Ook in Abu Dhabi en in het Marokkaanse Marrakesh is het grootste deel van de bevolking niet van de partij op zuipfeestjes. Abu Dhabi wil niets te maken hebben met bier of wijn en rekent daarom absurde geldbedragen voor de populaire dranken. Een biertje in het midden van de stad kost al snel meer dan 12 euro, waardoor dronken worden erg veel geld zal kosten. In Marokko speelt vooral religie een grote rol in de lage drinkcijfers. De meerderheid van de bevolking is moslim en volgens de islam is het verboden om alcohol te drinken. Marrakesh heeft daarom niet enorm veel opties als het gaat om uitgaan, maar gelukkig zijn er nog veel meer andere leuke dingen te doen. Het zal je misschien verbazen, maar om een leuke vakantie te hebben is het niet per se nodig om alcohol te drinken! Proosten kan ook met water, al is dat wel een beetje onwennig…