Calorieën verbranden en snel afvallen met de MET-waarde

Sporten mag dan wel een positief effect hebben op je conditie, maar hoe weet je nu precies hoeveel je kunt afvallen per sport? Om dat te berekenen zijn twee factoren van belang: je gewicht en de zogenaamde MET-waarde van de individuele sport. MET staat voor Metabolic Equivalent of Task. Hoe zwaarder de sport, des te meer val je af. Dat betekent niet dat je een tijdslimiet moet besteden aan het sporten. Een aantal intensieve sporten waarbij je een aangename hoeveelheid calorieën kunt verbranden zetten we even op een rij. Zo gaat dan snel afvallen lukken.

Hardlopen

Elke dag (hard)lopen betekent niet alleen een frisse start van de dag, het zorgt ook voor een aangename hoeveelheid calorieën die je zo kwijt raakt. Dat is overigens niet gering met een MET-waarde van 9.5 – 10.5. Als man verlies je dan tot 14.6 calorieën per minuut.

sporten afvallen hardlopen verbranding

Spinning/Indoor cycling

Met het fietsen kun je enorm veel calorieën verbranden. Dat is dan ook de reden waarom sporten als Spinning en Indoor cycling zo populair zijn. Afhankelijk van het tempo kun je 5.9 tot 11.9 calorieën verbranden. Houd je het een kleine 30 minuten vol, dan raak je maximaal 107 calorieën kwijt.

Bootcamp

Ooit was het extreem populair: Bootcamp. Veel mensen is het juist met behulp van Bootcamp gelukt om flink af te vallen. Op zich niet zo heel vreemd, Bootcamp is behoorlijk intensief doordat je bijna alle denkbare spiergroepen aanspreekt. Als het het daarnaast een vast onderdeel van je fitnessroutine maakt en dus combineert met andere krachtoefeningen, vliegen de calorieën eraf.

Crossfit

Net als Bootcamp is ook Crossfit enorm intensief. Hiermee verbrand je niet alleen het overschot aan calorieën, je zorgt er ook voor dat de spieren worden verstevigd en je conditie met sprongen vooruit gaat. Als je het kunt beperken tot 45 / 60 minuten, dan zul je zelf snel resultaat zien. Met een uur Crossfit verbrand je al gauw ruim 514 calorieën.

Vechtsport

Vechtsporten als judo, karate en taekwondo zijn ideale sporten om je calorieverbranding een flinke boost te geven. Door de hoge intensieve manier van het bedrijven van deze sporten raak je lekker snel veel calorieën kwijt en wordt je ook nog eens een stuk fitter. Een pure win-win situatie dus. Doe je het een beetje fanatiek dan verlies als snel zo’n 370 Kcal.

hoe goed is vechtsport

(Rol)schaatsen/skeeleren

Je zult er niet snel bij stilstaan, maar met skeeleren kun je ook aardig wat afvallen. Net als lopen en fietsen is skeeleren een echte duursport. Dat betekent niet dat je het lang moet volhouden, wel dat je door de relatief lage inspanning deze sporten makkelijk kunt volhouden. Laten we het zo zeggen, van een uurtje skeeleren raak je minder snel vermoeid dan van Crossfit. Onthoud daarbij dat je met het skeeleren ongeveer 600 calorieën kunt verbanden per uur.

Zwemmen

Zwemmen is een van de sporten die je kunt beoefenen om op een eenvoudige manier gewicht te verliezen. Je gebruikt hier bijna alle spieren bij, bovendien stimuleer je ook de werking van de gewrichten. Ga je regelmatig zwemmen, dan verbrand je ongeveer 700 calorieën. Eén van de betere sporten voor het afvallen.

Voetbal

Wellicht sta je er niet bij stil, maar voetballen is ook goed om wat extra calorieën te verbranden. Uiteraard ligt het exacte aantal calorieën hoger als je niet alleen actief voetbalt, maar ook lekker wat meters moet maken. Dan zal ongetwijfeld het geval zijn, een wedstrijd duurt immers al snel 90 minuten. Over de duur van een volledige wedstrijd verbrand je dan al snel 900 calorieën.

Tennis/basketbal

Tennis en basketbal zijn twee bijzonder intensieve sporten waarbij tennis wellicht het meeste profijt biedt als het gaat om het verbranden van die calorieën. Het grote voordeel: het zijn beide sporten die je samen of tegen andere mensen speelt, zodat je vanzelfsprekend door je ploeggenoten of tegenstanders extra gemotiveerd wordt om er vol voor te gaan. Dat heeft ook effect op de verbranding van de calorieën: ca. 11 calorieën per minuut. Een uurtje intensief tennissen zorgt er dus voor dat je al snel 660 calorieën kwijt raakt.

tennis afvallen

Yoga

Nee, het is geen grap. Doe je aan yoga dan verbrand je ook een indrukwekkende hoeveelheid calorieën. Uiteraard ga je dat niet halen als je enkel zit te mediteren, maar met een intensieve les Bikram yoga ga je wel zo’n 400-600 calorieën verbranden in een periode van slechts 1 uur. Mocht je dus last hebben van stress en daardoor iets te zwaar snel, dan is yoga wellicht de Heilige Graal van het afvallen voor jou.

Het is ook belangrijk dat je op je voeding let. Deze gezonde fruitsoorten helpen je met het sneller afvallen.