Slaaptekort als dikmaker, hoe minder slapen jouw eetgedrag saboteert

Laten we eerlijk zijn: smaken verschillen, maar slaaptekort kan zelfs jouw smaak beïnvloeden. Als je structureel te weinig slaap krijgt, verandert je gehele smaak. Dat betekent niet dat je ineens fan wordt van blondines in plaats van brunettes, het gaat dan expliciet om je eetvoorkeuren. Slaapexperts raden 7 tot 9 uur per nacht aan. Haal je dat niet, dan kan je lichaam je ineens anders laten proeven. En dit komt dan vooral als het gaat om zoetigheid!

Recent onderzoek laat zien dat mensen die slecht slapen meer genieten van intense zoete smaken. En nee, dat betekent niet dat je spontaan meer fruit gaat eten. Slechte slapers hebben vaker trek in calorierijke zoetigheden, en kiezen sneller voor snacks met een zogeheten sugarrush dan een gezond alternatief. We hoeven je niet te vertellen dat dit tot aanzienlijke gewichtstoename kan leiden.

Hier stopt het niet. Slaaptekort gooit ook je hormoonhuishouding in de war. Je hongerhormoon (ghreline) schiet omhoog, terwijl leptine (het hormoon dat je een vol gevoel geeft) afneemt. Het gevolg? Een grotere trek in snacks en gemiddeld 300 extra calorieën meer per dag. Combineer dat met je nieuwe voorkeur voor zoet én vet, en je begrijpt hoe slaapgebrek je stiekem flink extra wat kilo’s kan opleveren.overgewicht

Wereldwijd probleem

Ben jij nou één van die gedupeerden die hier last van ervaart. Geen zorgen, niet alleen jij worstelt met slaap en gewicht. Wereldwijd kampen steeds meer mensen met slaapproblemen, en dat gaat hand in hand met stijgende obesitascijfers. Recente onderzoeken tonen dat zo’n 10 tot 60% (ze gokken lekker breed) van de volwassenen niet de aanbevolen hoeveelheid slaap (7-9 uur). Dit is in lijn van wat we eerder schreven en bevestigt maar weer eens de link tussen te weinig slaap en overgewicht.

Wil je dit patroon doorbreken en niet te veel overbodige kilo’s aankomen? Dan is investeren in je nachtrust al een goede eerste stap. Simpele aanpassingen zoals minder schermtijd voor het slapengaan, een consistent slaapritme en een eiwitrijk dieet kunnen je helpen om de controle terug te krijgen. Hoe beter je slaapt, hoe beter je keuzes, en dit geldt ook voor je voedingskeuzes.

Dus de volgende keer dat je grijpt naar die zak M&M’s? Vraag jezelf af: heb ik echt honger, of moet ik gewoon eens ietwat vroeger onder de dekens kruipen voortaan?