Hoeveel slaap?

Het gemiddelde aantal uren slaap voor een volwassene is 8 uur. Jongeren hebben vaak meer slaap nodig, maar slapen ook vaster dan ouderen. Ouderen slapen in het algemeen wel langer, maar de totale tijd dat ze slapen is korter omdat ze tijdens het slapen vaker wakker worden. Ouderen slapen daarnaast ook minder diep dan jongeren en dit zorgt ervoor dat het lichaam van ouderen minder goed herstelt. Dit kan niet alleen leiden tot vermoeidheid, maar ook tot chronische slaapproblemen. De slaapproblemen bij ouderen worden veroorzaakt doordat deze groep minder structuur heeft, aan meer stress wordt blootgesteld en gevoeliger is voor licht en geluid. Dit kan allemaal negatieve invloed hebben op je slaap waardoor het probleem alleen maar toeneemt. Slaap voor een lagere periode minder dan vijf uur per nacht, dan kan dit heftige gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid en zelfs de kans op depressie vergroten. Dit neemt niet weg dat te lang slapen de kans op Diabetes type twee vergroot. Te kort slapen is niet goed dus, maar te lang ook niet.

Sweet dreams
Foto via 

Wat kun je er tegen doen?

Je hebt een slaapprobleem en je wil er wat aan doen maar je weet eigenlijk niet wat. Allereerst is het belangrijk dat de omgeving waarin je slaapt rustig is. Dit betekent niet alleen dat het stil moet zijn in je slaapkamer, maar ook dat het opgeruimd is. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je tijdens je slaap niet wordt gestoord door bewuste en onbewuste impulsen. Licht is één van de grootste invloeden die je slaapritme verstoren. dit kan al gaan om een lampje van een computer of een televisie. Zorg dat je deze apparaten niet op standby zet, maar helemaal uitschakelt. Ten tweede is het belangrijk dat er frisse lucht je slaapkamer inkomt. Zet dus bij voorkeur altijd een raampje open voor dat je tussen de lakens kruipt. Daarnaast kun je ook een plant neerzetten. Deze filtert de CO2 uit de lucht en zet dit om in Zuurstof. Meer Zuurstof zorgt ervoor dat je beter slaapt. Verder kun je voor het slapen gaan beter niet meer op je telefoon kijken, de televisie aanzetten of zoutjes eten omdat deze dingen je hersenactiviteit stimuleren. Probeer ook eens koud te douchen voor het slapen gaan. Als je gaat slapen koelt je lichaam af. Dit proces kun je natuurlijk stimuleren.

Conclusie

Als je wilt dat je lichaam zich herstelt, dan is het belangrijk om genoeg slaap te krijgen. Dit kan moeilijk zijn naarmate je ouder wordt maar er zijn dus manieren die je kunnen helpen bij een beter slaapritme. Wil je  je nog beter slapen? lees dan ook eens: 10 dingen die je slaapritme verstoren.