Is jouw relatie ‘meant to be’?

Wanneer je in een relatie zit, hoop je natuurlijk dat hij voor altijd stand blijft. Helaas gebeurt het steeds vaker dat koppels uit elkaar gaan, doordat ze bijvoorbeeld heel anders zijn of dat ze uit elkaar zijn gegroeid. Vaak heeft de omgeving al door dat het niet meer zo goed gaat, daarna komt het koppel zelf pas tot die conclusie. Maar in een relatie is het natuurlijk beter om zo snel mogelijk te weten dat er iets niet meer goed zit, voordat je het niet meer op kan lossen.

Welke signalen geven dan precies aan dat je relatie niet meer werkt? We hebben de 5 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Je hebt hele andere prioriteiten

Één van de grootste redenen waarom het fout gaat tussen twee personen is dat ze andere prioriteiten hebben. Hoe vaak heb je wel niet gehoord dat mensen de ware hadden gevonden, maar dat het op het verkeerde moment was? Even een voorbeeld: jij zit in de fase van je leven waarin je graag samen wilt wonen, een vaste baan wilt hebben en je kinderwens uit wilt laten komen en je komt de ware liefde tegen. Maar de ware wilt nog veel gaan reizen of heeft nog geen behoefte aan kinderen. Dan heb je dus hele andere prioriteiten. En de kans dat je relatie dan stuk loopt, is heel groot.

megan fox in new girl

2. Andere normen en waarden

Iedereen is natuurlijk op een andere manier opgevoed. In je opvoeding krijg je bepaalde normen en waarden mee die je voor de rest van je leven bij je draagt. Ze zullen wel wat veranderen, maar de basis zal een beetje hetzelfde blijven. Maar wanneer je dan iemand tegenkomt en stapelverliefd wordt, kan het best zijn dat zij heel anders is opgevoed. De kans dat jullie dan vaak in verhitte ruzies komen en het uiteindelijk stuk loopt, is een stuk groter dan wanneer jullie dezelfde normen en waarden hebben.

3. Geen compromis willen sluiten

Wanneer je niet bereid bent om soms toe te geven en een beetje water bij de wijn te doen, kan het nog best lastig worden als jullie een meningsverschil hebben. De kans op een ruzie is een stuk groter wanneer je niet af en toe de ander gelijk kan geven.

Ook normen en waarden spelen hier weer een belangrijke rol: als zij bijvoorbeeld elke dag even wilt stofzuigen terwijl het voor jou maar één keer per week hoeft, kan je best besluiten om de helft van de week even snel door het huis te gaan met de stofzuiger. Dan geef je ook aan dat je bereid bent om je aan te passen naar wat zij fijn vindt.

4. Je mist iets in de relatie

Het kan best zijn dat het gevoel hebt dat je iets mist in de relatie. En dan niet je vriendin die even weg is, maar écht een structurele factor in je relatie. Zo kan je bijvoorbeeld veel meer behoefte hebben aan lichamelijk contact, terwijl je vriendin juist helemaal niet van knuffelen houdt en het liever met woorden doet. Of je vriendin heeft karaktereigenschappen waar je je niet comfortabel bij voelt. Door uit te spreken wat je mist, kan het best zijn dat het opgelost is. Maar als het blijft aanhouden is het einde van de relatie snel nabij.

5. Je verheugt je niet om elkaar te zien

Wanneer je niet meer écht zin hebt om elkaar te zien, of je verheugt je er een stuk minder op, is de kans groot dat er iets niet helemaal meer goed zit tussen jullie. Dat kan bijvoorbeeld doordat één of meerdere van de bovenstaande zaken niet goed zitten. Het kan een fase zijn, dat je gewoon niet lekker in je vel zit of dat je elkaar iets te vaak hebt gezien. Maar wanneer het blijft aanhouden, ook al zie je elkaar een paar weken niet, is het een duidelijk signaal dat het niet meer zou kunnen werken.