Een keiharde gevangeniswereld in Shot Caller

Het leven in de gevangenis kan wreed en hard zijn. Een documentaire als First and Last toont ons hoe normale burgers door een samenloop van omstandigheden in de gevangenis kunnen terechtkomen en wat dit voor ze betekent. Kijk je naar een Netflix-serie als The Inmate, dan zie je hoe bendes vaak het gevangenisleven bepalen. In de film Shot Caller komen deze aspecten samen, in een mix van geweld, criminaliteit en overleven.

Shot Caller

Hoe de gevangenis een man verandert

Shot Caller gaat over Jacob Harlon (gespeeld door Nikolaj Coster-Waldau, die we kennen als Jaime Lannister in Game of Thrones). Jacob leidt een normaal leven als makelaar, echtgenoot en vader. Wanneer hij door een ongelukkige samenloop van omstandigheden voor een korte periode naar de gevangenis moet, komt dit burgerlijke leven volledig op z’n kop te staan. In de gevangenis, die door gewelddadige bendes wordt geregeerd, wordt Jacob geleidelijk aan steeds harder.

Shot Caller

Van kwaad naar erger

Klussen die hij moet uitvoeren, bijnaam “Money” en uiteindelijk zelfs gevangenistatoeages veranderen hem in een ander mens. Gevechten die een fatale afloop hebben en een crimineel netwerk dat zich steeds meer rondom hem sluit, zorgen ervoor dat Harlon langer in de gevangenis moet blijven. Van de man die hij vroeger was blijft na een paar jaar helemaal niets meer over. De film toont de transformatie die hij meemaakt en de invloed die dit heeft op zijn zoon en vrouw. Sommige criminelen worden gemaakt in de gevangenis. Dit is zeker aan de orde in het geval van Harlon. Vergeleken bij hem is Jamie Lannister de zachtaardigste persoon ter wereld.