Het land van whisky

Bij het woord Schotland denken we aan whisky en andersom denken we bij whisky meteen aan Schotland.

In de verschillende whiskyregio’s wordt jouw favoriete drank gedestilleerd. Eén van de bekendste regio’s zijn de Highlands, waarin het gebied Speyside de Glenfiddich Distillery is gevestigd. Dit gebied kenmerkt zich door het heuvelachtige landschap en de ruime aanwezigheid van water als belangrijkste grondstof. Door deze combinatie is Speyside het drukst bezette gebied qua whiskydistilleerderijen. Hier werd door William Grant in 1887 Glenfiddich opgericht. Het iconische single malt whiskymerk waar we vandaag de dag maar al te goed bekend mee zijn.

Glenfiddich distillery, Scotland

De geschiedenis

De eerste tekenen van het distilleren van whisky stamt terug naar de 14e eeuw en wordt commercieel gedistilleerd sinds de 18e eeuw. De monnikenkloosters in Schotland destilleerden, veelal op primitieve wijze, de alcoholische drank. De drank zou een medicinale werking hebben, ziekten verhelpen en er voor zorgen dat het leven verlengd werd. Dit is ook waar de whisky zijn naam aan te danken heeft. Het woord whisky stamt namelijk af van het oud-Keltische woord ‘Uisge Beatha’ wat ‘levenswater’ betekent.

Schotse whisky

Maar wanneer mag een whisky ‘Scotch Whisky’ worden genoemd? Dit mag enkel wanneer de whisky aan vastgestelde, wettelijke eisen voldoet. Zo dient de whisky natuurlijk in Schotland te zijn gedestilleerd. Daarnaast dient de drank minimaal 3 jaar oud te zijn en in een eiken vat gerijpt te zijn. Wanneer de drank gedestilleerd wordt mag de vloeistof niet meer dan 94,8 procent alcohol bevatten. Na het rijpen dient de whisky minimaal 40% alcohol te bevatten.

Entrance of Glenfiddich distillery -Dufftown, Scotland

Ga zelf op reis met Glenfiddich

Kun jij geen genoeg krijgen van je favoriete drank en ben je benieuwd naar de geschiedenis achter single malt whisky, Schotland en het merk Glenfiddich? Ga dan zelf op een virtuele whiskyreis richting Schotland. Glenfiddich’s eigen ambassadeur Tony van Rooijen neemt je mee in de wondere wereld van deze drank en leert je alles over de eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Ontdek de verschillende smaken, kleuren en geuren en beleef Schotland alsof je er zelf bent. De perfecte activiteit samen met je beste maat, (schoon)vader of vriendengroep. Bekijk welke show bij jou in de buurt is en ga op reis naar Schotland.