De ondergang van San José
Nabij de havenstad Cartagena zonk dit schip genaamd San José toen het in 1708 een opmerkelijke lading vervoerde. Het schip werd beschoten door de Britten en zonk naar de bodem van de Caribische zee. De oorlog tussen de Spanjaarden en de Britten werd dus niet enkel op land uitgevochten.
De Spaanse vloot werd in de zomer van 1708 stevig onder vuur genomen door een aantal Britse schepen. De aanval werd de San José fataal en zonder het te beseffen lieten de Britten meerdere miljarden euro’s naar de zeebodem verdwijnen. Het schip zou de kostbare edelmetalen dus nooit bij de toenmalige Spaanse koning hebben afgeleverd. Voor Filips V betekende dat dus een groot financieel verlies. Het ging immers om een voorraad van goud, zilver en diamanten met een totaalwaarde van zo’n 14 miljard euro!
Grote juridische strijd
Pas in 2015 werd het wrak onbedoeld ontdekt door diepzeeduikers uit Colombia. Nadat bekend werd wat er aan boord is van het scheepswrak, brak er grote onrust uit. Zo had Colombia interesse in de schatten wegens historische en culturele waarde, terwijl Bolivia beweert dat de edelmetalen in 1708 onterecht van hen zijn afgenomen door de Spanjaarden. De miljarden zouden dus eigenlijk van de Boliviaanse bevolking zijn, ook al vond de ramp zo’n 300 jaar geleden plaats.
Uiteraard bemoeien ook de Spanjaarden zich ermee. Zij beweren dat de miljarden tot Spanje behoren, omdat de San José deel uitmaakte van de Spaanse vloot. Tot slot beweert een Amerikaans bedrijf genaamd Sea Search Amada zich met deze gevoelige kwestie. Zij brengen het argument dat ze de allereerste zijn geweest die het wrak hebben ontdekt. In de jaren 80′ zou Sea Search Amada het schip al hebben gelokaliseerd en er zelfs al over in onderhandeling zijn geweest met de Colombianen. Dat laatste bleek overigens niet waar te zijn.
Beschermd archeologisch gebied
Colombia heeft uiteindelijk besloten om het gebied waar het wrak ligt te benoemen tot ‘beschermd archeologisch gebied’. Dat houdt de hebberige concurrenten voorlopig op afstand. Ook juridisch gezien valt er weinig te bedenken om het schip toe te eigenen. Dat zorgt voor rust en orde in de tent. De Colombianen gaan die rust gebruiken om nader (wetenschappelijk) onderzoek te doen naar het scheepswrak. Bekijk het X-bericht hieronder voor meer info:
Colombia has begun an underwater expedition to explore the wreckage of a Spanish warship, the San José, often called the “holy grail of shipwrecks,” which sank over 300 years ago in the Caribbean.
The ship believed to contain billions of dollars worth of artifacts, was found by… pic.twitter.com/f9LLumNGGj
— CGTN America (@cgtnamerica) May 23, 2024