De waarheid is dat het hebben van ruzies eigenlijk heel gezond kan zijn als je het constructief aanpakt. Ten eerste stelt het je in staat om elkaar op een dieper niveau te begrijpen. Het helpt ook om aan elkaars behoeften te voldoen, terwijl je verwachtingen definieert en grenzen onderhandelt indien nodig. Hierdoor kun je je veiliger en meer verbonden voelen terwijl jullie samen blijven groeien.
Als je echter geen woorden geeft aan jullie meningsverschillen, laat je dingen onuitgesproken – mogelijk belangrijke dingen. Je kunt beginnen te voelen dat jullie elkaar niet begrijpen en van elkaar vervreemd raken. Uiteindelijk verweer je het gevoel van vertrouwen dat essentieel is voor het succes van jullie relatie. Dus ook al is vechten met je partner, op dat moment, onaangenaam, helemaal niet vechten kan op de lange termijn veel schadelijker zijn. Om deze waarheid beter te begrijpen.
1. Nooit vechten leidt tot wrok
Als er nooit meningsverschillen of conflicten zijn in een relatie, is de kans groot dat de partners hun behoeften, grenzen en gevoelens niet eerlijk en openlijk uiten. Wat gebeurt er als je niet openlijk communiceert waar je mee zit? Je gaat er mee zitten en begint er meer aan te denken, totdat het een bitter gevoel geeft. Je kunt willekeurig uitbarsten en je partner verrassen. Daarentegen kun je misschien afstand nemen van je partner zonder hen ooit de kans te geven om naar jou te luisteren en jouw zorgen aan te pakken. Al dit gedrag creëert een kloof tussen jullie in plaats van jullie de mogelijkheid te geven om problemen op te lossen en dichter bij elkaar te komen.
2. Nooit vechten kan wijzen op een onbalans in de relatie
Een onderzoek uit 2010 analyseerde het effect van vechtstijlen op het huwelijk. De onderzoekers ontdekten een bijzonder problematisch patroon: Wanneer één partner op een constructieve manier omgaat met conflicten, door rustig te discussiëren over de situatie, naar het standpunt van hun partner te luisteren of hard hun best te doen om erachter te komen wat hun partner voelt, bijvoorbeeld – en de andere partner zich terugtrekt. Het blijkt dat deze specifieke neiging vaker tot echtscheiding leidt. Als jullie nooit meningsverschillen hebben met je partner, ben je misschien betrokken bij een vergelijkbaar patroon. Als één persoon constant conflict vermijdt of toegeeft om, maar geen ruzie te krijgen, kan dit leiden tot wrok en gebrek aan oprechte communicatie in de relatie. Ze kunnen uiteindelijk hun ware gevoelens en gedachten onderdrukken, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn.
Om je relatie te laten floreren, moeten alle betrokken partners zich comfortabel voelen om zichzelf uit te drukken en meningsverschillen samen op te lossen. Als één partner nooit benoemt hoe hij/zij zich voelt ten opzichte van de ander, kan dit wijzen op een onbalans in de relatie.
3. Succesvol omgaan met conflicten creëert vertrouwen en intimiteit
Aan de andere kant creëert succesvol omgaan met conflicten, intimiteit en vertrouwen. Maar wanneer je niet vecht, mis je de kans om dichterbij elkaar te komen.
Het vermijden van conflicten versterkt onveilige hechtingen. Het resultaat van inspanningen om conflicten op te lossen en te herstellen is vergroot vertrouwen, veiligheid, zekerheid en intimiteit. Hoewel dit het idee van goedmaakseks verklaart, betekent dit niet dat je ruzie moet zoeken omwille van ruzie. Maar als jullie maanden of jarenlang geen ruzie hebben gehad, is het misschien tijd om jezelf vragen te stellen over de kwaliteit van jullie band en wat je kunt doen om die te verbeteren.
4. Meningsverschillen kunnen ervoor zorgen dat je elkaar beter begrijpt
Zelfs mensen die elkaar al jaren kennen, lopen soms nog steeds tegen misverstanden aan. Het kan onaangenaam voelen, maar ruziemaken biedt de mogelijkheid om misvattingen op te helderen en steeds meer nuances en subtiliteiten te leren kennen die de persoon die je liefhebt definiëren. Mensen veranderen ook in de loop der tijd, dus constante communicatie en afstemming zijn nodig wanneer je samen een leven deelt.
Dus waarom zou je bang zijn voor een beetje conflict in je relatie? Het kan juist leiden tot een sterker partnerschap, waarin open communicatie, respect voor elkaars gevoelens en groei centraal staan.
Natuurlijk is het belangrijk om ruzies op een gezonde manier aan te pakken. Luister naar elkaar, wees eerlijk over jullie behoeften en zoek samen naar oplossingen. Ruziemaken is normaal en kan zelfs positieve resultaten opleveren als beide partners bereid zijn om eraan te werken.