1% MC

Motorclubs als de Hell’s Angels en de Mongols zijn 1% MC’s. Dit zijn motorclubs die naar eigen zeggen buiten de wet om leven. In Nederland waren lange tijd de Hell’s Angels de enige 1% MC. Momenteel zijn er in Nederland 17 1% MC’s. Eerder kon een motorclub enkel worden toegelaten tot de lijst van 1% MC’s wanneer dit werd goedgekeurd door de raad van acht. Deze raad van acht is in 2013 opgeheven.

De Hells Angels

Hells Angels Holland is een afdeling van de internationale motorclub Hell’s Angels. De club begon als een brommerploeg, opgericht door Willem van Boxtel. De toentertijd hetende club ‘Kreilder Ploeg Oost’ veranderde haar naam in de Hell’s Angels, zonder toestemming van het hoofdchapter in San Bernardino. Vanaf 1978 werden de Hells Angels Holland erkend als officieel chapter van de Hells Angels.

hells angels man man 4 hells angels man man 2 hell angels man man 3

‘De Hells Angels zijn zuiver een motorclub’.

De hell’s Angels werden sinds de oprichting van de club in Nederland geassocieerd met criminaliteit en geweldpleging. Naar eigen zeggen van de Hell’s Angels zou alle commotie rond de club uitsluitend de schuld zijn van justitie en de media. Volgens enkele analisten zouden de Hells Angels Holland een van de machtigste chapters van Europa zijn en zouden zij zich bezighouden met onder andere de productie van amfetaminen, vrouwenhandel en de handel in gestolen voertuigen. Echter werd dit door de Hells Angels zelf glashard ontkend: ‘De Hells Angels zijn zuiver een motorclub’.

hell's angels amsterdam

Hells angels nederland man man 4 hells angels nederland man man

De Mongols

De mongols is een internationale motorclub met chapters over de hele wereld, opgericht in Zuid-Californie. In 2014 zou een chapter van de Mongols zijn neergestreken in Nederland. Over het chapter van de Mongols in Amsterdam is weinig bekend. Zelfs op de site staat nauwelijks informatie.

mongols man man 2 mongols mc mongols man man 4

Leden van de club zijn opgepakt en veroordeeld voor onder andere drugshangel, witwas praktijken, afpersing en mishandeling.

De reputatie van de Mongols is wereldwijd ‘niet al te best’. Leden van de club zijn opgepakt en veroordeeld voor onder andere drugshangel, witwas praktijken, afpersing en mishandeling. Het chapter in het Duitse Bremen wordt gezien als het Europese hoofdkwartier van de Mongols. Sinds 2011 is de motorclub daar verboden.

mongols nederland man man

Conflict tussen de Hells Angels en de Mongels

Afgelopen donderdagavond ontstond er een confrontatie tussen de Hells Angels en de Mongols. Echter is dit niet de eerste keer dat de twee clubs elkaar op deze wijze treffen. Al tientallen jaren zijn deze clubs gezworen vijanden. Zo overleed er eind vorig jaar een Hells Angel-lid vlak over de grens bij Maastricht. Vermoedelijk waren de Mongols hierbij betrokken.

Door de komst van de Mongols in verschillende landen in Europa vreest de Europese politieorganisatie Europol voor confrontaties. De komst van de Mongols kan leiden tot territoriumoorlogen met onder andere de Hells Angels. Europol sluit dreigingen als extreem geweld met wapens als kalasjnikovs en granaten niet uit.

In Nederland wordt sinds 2012 meer werk gemaakt van de bestrijding van criminaliteit en incidenten die zijn gerelateerd aan motorbendes. Verschillende politieke partijen reageren verontrustend op het incident van afgelopen donderdagavond en verzekeren dat er vragen gesteld zullen worden in de tweede kamer.