Hoe kan je rode wijn leren drinken?

Tenzij het een Chateaux Margeaux uit 1988 is, zul je enige kennis moeten hebben van die prachtige, vaak dieprode drank. Goed, hoe ga je dus wel te werk zonder jezelf direct belachelijk te maken? Dat gaan we je haarfijn uitleggen. Onderstaande tips helpen je met het leren drinken van rode wijn en zorgen er in ieder geval voor dat je bevallige tafelgenoot weet dat ze te maken heeft met een ontwikkeld heerschap. Pak je dat goed aan, dan zijn de eerste punten binnen en is de kans op een prima afsluiting bijna gegarandeerd.

1. Begin met makkelijke wijnsoorten

Om je alvast op weg te helpen kun je onderstaande lijst hanteren zodat de keuze van wijn niet alleen een stuk eenvoudiger wordt, maar je ook gelijk een prima indruk wekt bij je date. Met een beetje geluk denkt ze dat je een halve wijnkenner bent. De belangrijkste richtlijn voor een makkelijke (lees: drinkbare) wijn, is de hoeveelheid tannine. Dit stofje zorgt voor de enigszins bittere c.q. zurige smaak van de wijn. Een wijn met weinig tannines is dus ideaal, tenzij je weet dat je tafelgenoot wel het een en ander gewend is.

Check ook de 10 beste rode wijnen onder de 10 euro.

Om je gelijk te verrassen: Pinot Noir is een van de druivensoorten die worden gebruikt bij het maken van Champagne. Klinkt gek omdat het een rode wijn is, maar het geeft al aan dat de hoeveelheid tannines minimaal is. Het is een van de bekendste druivensoorten die worden gebruikt voor het maken van wijn. Het goede nieuws is dat een Pinot Noir met tal van gerechten goed samen gaat. De kans op een blunder is dan ook minimaal.

tips welke rode wijn leren drinken beginner

Een Merlot wijn is niet alleen lekker toegankelijk, het is ook een heerlijk lichte, ietwat fruitige wijn die je prima kunt kiezen als je wijnkennis nog minimaal is. Wil je haar echt verrassen en kun je een fruitige wijn goed waarderen, probeer dan eens een goede Beaujolais te vinden. Die past prima bij lichte gerechten als een pasta of kip.

2. Kies een fatsoenlijke wijn

Rode wijn leren drinken is, hoe gek het ook klinkt, net als het halen van je rijbewijs: het hoort gewoon bij je opvoeding. Is dat niet het geval, dan zit er maar een ding op: zelf de eerste stap nemen. Het belangrijkste advies in dat opzicht is: wees niet zuinig! Nu hoef je echt geen 25 euro uit te geven aan een fles wijn, maar een fles van 2,50 euro bij de lokale super kun je het beste laten staan. Voor een bedrag van 5 tot 7,50 euro heb al een lekkere fles rode wijn in huis. Twijfel je wat echt goed is, vraag dan om advies bij je lokale wijnboer.

3. Leer de combinatie van de juiste wijn met de juiste maaltijd

De kunst van het kiezen van een goede wijn is lastig als je niet zo vaak wijn drinkt. Onthoud in dat geval twee stelregels:

  • Witte wijn hoort bij vis en kip, rood hoort bij rood vlees
  • Vrouwen worden over het algemeen blijer van een lichte rode wijn dan een zware jongen. Die Chiraz kun je dus beter even achterwege laten.

Kortom: weet je wat je op tafel zet, dan is het kiezen van een goede wijn vaak een fluitje van een cent. Slaat de vertwijfeling echter toe bij het zien van de indrukwekkende collectie wijnen bij je wijnboer, kies dan gewoon voor een soepele wijn uit Zuid-Afrika, die zijn over het algemeen een stuk toegankelijker dan de wijnen uit Italiƫ of Frankrijk.