Wie is Françoise Bettencourt Meyers

Françoise Bettencourt Meyers is 69 jaar en een Franse zakenvrouw, filantroop, schrijver, pianiste en erfgename van een miljardair. In 2017 erfde ze een derde van het Franse cosmeticaconcern L’Oréal van haar moeder (Liliane Bettencourt). Volgens de Bloomberg Billionaires Index heeft ze een vermogen 82 miljard dollar, omgerekend 76 miljard euro. Daarmee is ze de rijkste vrouw ter wereld en op de tien (mannen) na rijkste persoon.

Françoise was zo hecht met haar moeder dat ze zelfs een rechtszaak aanspande tegen de fotograaf Françoise-Marie Banier omdat hij haar ervan verdacht haar moeder te manipuleren om aan haar geld te kunnen komen. Dit proces heeft geduurd tot 2015. Banier werd door de rechter veroordeeld voor het misbruik maken van de dementie van Liliane. Liliane is voorts overleden in 2017 en sindsdien is Françoise Bettencourt de rijkste vrouw ter wereld en dat zal voorlopig zo blijven met het succes van L’Oréal.

Ze leidt echter een vrij sober leven

Wat zal ze dan eigenlijk doen met al dat geld? Françoise is niet de vrouw die pronkt met haar vermogen en rondrijdt in een dure Porsche. Eerder het tegenovergestelde. Sinds jongs af aan leest ze een paar uur per dag en speelt ze piano. Tevens besteedt haar tijd aan het schrijven van boeken over Griekse mythologie en de bijbel. Allesbehalve glamoureus.

Ook bedient ze al sinds 1987 de Bettencourt Schueller Foundation, waarmee ze wetenschappelijk onderzoek, kunst en goede doelen financieel ondersteunt. Zo doneerde het bedrijf samen met L’Oréal in totaal 226 miljoen dollar voor de restauratie van de door brand getroffen Notre Dame.

Het succes van L’Oréal

Eugéne Schueller is de oprichter van L’Oréal. Het bedrijf haalde in 2011 voor het eerst een omzet van meer dan 20 miljard euro en maakte 2,58 miljard winst met een groei van bijna negen procent. De nieuwe markten China, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa zijn sinds vorig jaar belangrijker dan West-Europa en de Verenigde Staten. De fundamenten voor dat succes waren voor een groot deel te danken aan Bettencourt. Schueller overleed in 1957, maar zijn enige dochter Liliane wist heel goed wat vrouwen willen. Zij werd de grootaandeelhouder van L’Oréal en bouwde het bedrijf mede op tot het megaconcern dat het nu is.