Foto via: CNBC

Zo lekker gewoon gebleven

Veel geld hebben betekent dat je veel opties hebt. Er gaan deuren open die zonder geld simpelweg gesloten zouden blijven. Je krijgt ideeën over andere uitgaves en gaat sommige aspecten anders bekijken. Het kan dus zo zijn dat je met veel geld ineens een hele wilde levensstijl gaat leiden. Kijk dan wel even uit dat je niet zo eindigt als het type dat hier wordt omschreven. Zo moet het dus niet.

Wat noemenswaardig is, is het feit dat er enkele miljardairs zijn die – ondanks hun enorme vermogen – heerlijk ‘gewoon’ zijn gebleven. Deze mannen voelen de behoefte niet om een lavish lifestyle te leiden en doen het dus gewoon lekker rustig aan. Iets wat we ons allemaal nauwelijks voor kunnen stellen, maar wat toch echt zo is.

Warren Buffet – 79.8 miljard

Warren Buffet is beslist een van ’s werelds rijkste mensen. Met zijn 60.7 miljard kan hij in principe doen en laten wat ‘ie wil, maar toch blijft hij heel gewoon. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis als ruim 60 jaar geleden en zijn dagelijkse dieet bestaat uit snacks en cola. Het blijkt dus dat een berg geld niet altijd hoeft te betekenen dat je dagelijks 10 champagneflessen leeg moet spuiten.

De miljardair geeft aan dat hij niet gelukkiger had kunnen zijn. Hij zegt zelfs dat het hebben meerdere huizen heb doodongelukkig zou maken. Iets wat we niet van ieder vermogend persoon zouden verwachten.

Carlos Slim Helu – 52.8 miljard

De Mexicaan die jullie misschien wel kennen als de baas van het Mexicaans telecombedrijf dat KPN over wilde nemen, heeft een aantal gelijkenissen met meneer Buffet. Hij leeft eveneens in een zeer bescheiden huis en hekelt computers en alles wat er mee te maken heeft. Sinds hij weduwe is (1999), brengt Carlos de meeste vrije tijd door thuis bij z’n kinderen en kleinkinderen.

Aangezien Mexico nogal twijfelachtig is als ’t aankomt op waterdichte beveiliging, heeft Carlos besloten z’n eigen chauffeur te zijn. Hij rijdt dus niet rond met chauffeur, maar tuft lekker zelf overal naartoe. Wanneer hij wordt gespot in het openbaar valt het vaak op dat hij stukken ‘netter’ gekleed is dan bijvoorbeeld Mark Zuckerberg. Echter, ook al lijkt hij in dure pakken rond te lopen, al z’n kleding komt uit het rek van een van de vele winkels die hij bezit.

John Caudwell – 2.4 miljard

De Engelsman John Caudwell heeft weliswaar een helicopter, een jacht en een dure sportwagen – dit drijft hem niet tot zinloze dagelijkse uitgaves. De mede-oprichter van Phones4U en het brein achter de ‘Caudwell Group’ (Engeland’s grootste telecom supplier) weigert bijvoorbeeld naar de kapper te gaan. Hij knipt z’n eigen haar want naar de kapper gaan is ‘geldverspilling’ en ‘zonde van je tijd’. Hij koopt kleding bij Marks & Spencer en vertelde Forbes ooit: ‘I don’t need Saville Row suits’. Geen maatpakken dus voor de heer Caudwell.

Amancio Ortega – 79 miljard

De man achter de Spaanse textielgroothandel Inditex en misschien beter bekend als het brein achter ZARA. Hij woont naar het schijnt in een bescheiden, onopvallend appartement met z’n vrouw en bezoekt nog geregeld de koffiezaak uit z’n geboorteplaats La Coruña. Ondanks zijn status als de man achter fast fashion draagt Amancio zeer bescheiden kleding.

Een leuk detail is dat de beste man wel – zover mogelijk – iedere dag luncht tussen de werknemers in de kantine. Hij blijft dus lekker ‘gewoon’. Iets waar anderen nog wat van kunnen leren.

Blijf jezelf dat wordt gewaardeerd

Het is een voorrecht om rijk te zijn. Al lijkt het soms alsof het aan komt waaien, de mannen hierboven hebben er allemaal hard voor gewerkt. Jarenlang. Echter, daardoor weten ze wel te waarderen hoe het leven in elkaar steekt. De kleine dingen, of het nu het hergebruiken van een theezakje is, of het rondrijden in een oude auto – het siert zulke mensen.

We kunnen er alleen maar respect voor opbrengen als iemand – waarbij de wereld aan z’n voeten ligt – gewoon ‘normaal’ kan blijven doen. Zoiets kan rekenen op waardering van buitenstaanders. Iets wat we volledig begrijpen. Wil je nou ook de richting op van Warren Buffet of Mark Zuckerberg, begin dan eerst met het ‘verrijken van je geest’. Hoe? Door deze boeken te lezen.