Richard Kell speelde in de Premier League

De Engelse voetballer kon een behoorlijke boterham verdienen met zijn sport, maar zag zich gedwongen om op 27-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière te zetten. De middenvelder speelde in Engeland op het hoogste niveau tot een zeer vervelende blessure het onmogelijk maakte om verder te gaan. De middenvelder liep twee gebroken benen op en dat betekende in feite het einde van zijn carrière als voetballer. De desbetreffende wedstrijd werd wel met 4-0 gewonnen, maar de coach van Scunthorpe, Brian Laws wist dat de blessure van Kell betekende dat hij ‘een zeer goede speler had verloren’.

Ook al wist Richard Kell terug te komen op het veld, het zou moeilijk worden om zijn oude niveau weer te bereiken. Het gevolg was dat zijn contract werd omgezet in een tijdelijke verbintenis. Tijdens die periode ging hij goed nadenken hoe het nu verder zou moeten gaan. De oplossing bleek kinderlijk eenvoudig. In 2016 besloot hij een opleiding te gaan volgen om piloot te worden en tot zijn eigen verbazing zag hij zelfs raakvlakken met zijn carrière als voetballer.

Zijn carrière als piloot

Natuurlijk is het beroep van piloot iets heel anders dan dat van een beroepsvoetballer. Desondanks kon hij bepaalde vaardigheden uit zijn voetbalcarrière prima gebruiken tijdens zijn opleiding tot piloot. Zo analyseerde hij altijd al zijn eigen prestaties om de volgende keer beter te presteren en dit kwam hem nu ook goed van pas. “Als je opgesloten zit in zo’n metalen doos op een hoogte van 35.000 voet, dan betekent het dat ik mijn copiloten en andere bemanningsleden moet waarderen en vertrouwen. Als verdediger is dat vertrouwen ook belangrijk, net als de communicatie op het veld“, aldus Kell. Daar komt volgens de Engelsman nog iets anders bij kijken. Hij zag zichzelf altijd als een technisch goed onderlegde speler en dat inzicht komt hem bij het besturen van een vliegtuig goed van pas. Zo voelt hij instinctief aan welke handelingen hij moet verrichten om veilig te kunnen vliegen.

Voor Richard is er dus duidelijk geen carrière als coach of als technisch directeur weggelegd. Sterker nog, hij kijkt er naar uit om tot zijn 65e bezig te kunnen zijn in de luchtvaart. Zijn belangrijkste drijfveer was en is zijn levensmotto: zorg ervoor dat wat je ook doet, je jezelf nooit gaat afvragen ‘wat als ik dit of dat zou hebben gedaan?’

De voormalige middenvelder raadt andere spelers dan ook aan om de kansen te pakken die ze krijgen en niet te wachten tot het einde van de voetbalcarrière in zicht is.