Hoe ontstaan relatieproblemen?

Meestal zijn relatieproblemen een opstapeling van verschillende kleine ergernissen en problemen. In eerste instantie lijkt het meningsverschil dan niet heel erg, maar na verloop van tijd ontdek je dat jij of je partner er toch nog mee zit.

Daarom zeggen de meeste stellen die al jaren samen zijn: communication = the key. Maar wat nou als bij jouw relatie de berg aan problemen al redelijk groot is en je door de bomen het bos niet meer kan zien?

Relatieadvies voor een gezonde relatie

Dan zijn er een aantal manieren om tóch nog van die problemen af te komen. Om je op weg te helpen, hebben we relatieadvies voor je in de vorm van tien tips. Neem ze goed in je op en deel deze ook met je vrienden, mochten deze ook ooit problemen met de vrouw krijgen.

1. De kleine dingen doen het

Het zijn de kleine gebaren die het doen. Niet alleen de complimentjes tussendoor en een extra kus vóór het werk, maar ook de interesse die je in haar toont. Luister écht naar wat ze zegt, neem het in je op en help haar waar nodig.

2. Relax

Wanneer jullie in een heftige discussie zitten over iets heel kleins, is het het beste om in te grijpen en te vragen waarom jullie in godsnaam ruzie maken over zoiets kleins. Maak het leven niet onnodig ingewikkeld en probeer in dit soort situaties altijd zo snel mogelijk te communiceren met de ander dat het nergens voor nodig is. Relax, ontspan en geef elkaar een knuffel.

ruzie in relatie waarom

3. Vang haar op als het nodig is

Wanneer ze écht een vervelende dag heeft gehad op haar werk en ze reageert heel anders dan normaal, dan is het misschien handig om je afspraak met je beste vrienden even af te zeggen en thuis te blijven voor haar. Want je zou zelf ook niets liever willen dan na een rotdag even kunnen ontspannen in het bijzijn van je geliefden. En wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat je nog een groter probleem hebt omdat ze zich alleen maar rotter is gaan voelen.

4. Liefde tonen

Het kan zijn dat je partner een hele andere manier heeft van liefde tonen dan jij hebt. Het kan zelfs zo zijn dat ze helemaal niet vaak zegt dat ze van je houdt of je veel minder vaak vasthoudt dan dat jij dat doet. Voel je dan absoluut niet beledigd of ga het zelf niet ook minder doen. Jullie hebben allebei een andere manier van liefde tonen en dat moet je gewoon accepteren.

5. Wees duidelijk naar anderen

Wanneer je ruzie hebt gehad met je partner en je hebt dat verteld tegen je beste vrienden, zorg dan ook dat je zegt dat het weer goed is tussen jullie. Zo voorkom je niet alleen scheve gezichten wanneer ze je weer hand in hand door de stad zien lopen met haar, maar ook dat het voor iedereen overzichtelijk blijft.

fifty shades

6. Geef uitleg

Wanneer je al heel lang een relatie met elkaar hebt, hoop je eigenlijk dat de ander je altijd begrijpt zonder dat je ook maar iets hoeft te zeggen. Maar ga daar niet meteen vanuit. Wanneer jij een hint geeft en ze begrijpt die niet, moet je niet teleurgesteld zijn. Soms is uitleg bij een actie nodig en dat maakt je band niet minder sterk.

7. Soms hoort het even wat minder te gaan

Wanneer jullie minder gevoelens voor elkaar hebben, ga dan niet meteen twijfelen aan je relatie. Een relatie gaat met ups en downs en soms kan het dus zijn dat je vriendin of jullie beiden minder voelen voor elkaar. Vertrouw dan gewoon op de tijd. Soms duurt het even, maar meestal kom je vanzelf wel weer uit die dip.

8. Zoek hulp

Je hoeft geen mentale stoornis te hebben om bij een psycholoog te gaan praten en een topvoetballer hoeft geen blessure te hebben voordat hij bij de fysio belandt. Oftewel, jullie kunnen best wel een keer met een relatietherapeut gaan praten als het even iets minder goed gaat. Dat betekent niet meteen dat het eind nabij is. Het kan juist nieuwe inzichten geven die jullie relatie een stuk beter kunnen maken dan dat het nu al is.

no strings attached relatieproblemen (1)

9. Vergeven en vergeten

Soms suddert een discussie of ruzie nog na. Vergeef de ander ook ná een botsing. Onderliggende irritaties die zich ophopen zijn meestal de oorzaak van relatieproblemen. Dus wanneer je nog met die discussie van vorige week in je hoofd bezig bent, spreek het uit naar je partner en wees eerlijk. Zo kan je het misschien nog samen oplossen.

10. Ga samen op pad

Relatieproblemen kunnen ook ontstaan doordat het elke dag hetzelfde is. Jullie komen thuis van werk, vragen hoe het was, kijken samen een serie en gaan naar bed. Probeer eens af te wisselen en neem eens een dagje vrij. Zo zorg je ervoor dat de vlam blijft branden en komen jullie wellicht weer tot de conclusie dat jullie écht niet zonder elkaar kunnen.