Relatie uit op deze dag

11 December. Hoogstwaarschijnlijk hecht jij aan deze dag geen specifieke waarde. Sinterklaas is voorbij en we hebben nog eventjes voordat kerst en Oud & Nieuw voor de deur staan. Toch is het de dag met een grote kans dat jouw relatie uit gaat. Om je niet teveel aan het schrikken te maken, leggen we uit hoe het onderzoek tot stand is gekomen en wat dit ons vertelt.

Groot onderzoek naar (gebrek aan) liefde

Het onderzoek dat met deze datum aan kwam zetten, is uitgevoerd door de interieurwebsite Hillary’s. Zij ondervroegen zowel mensen in een relatie, als singles. Deze groep ondervraagden kreeg vragen voorgelegd over relaties, maar ook over wanneer, hoe en waarom een relatie wordt uitgemaakt. Gebaseerd op deze antwoorden formuleerden zij een paar interessante uitkomsten.

relatie uit

Redenen dat een relatie uit gaat in december

Meer dan een kwart van de relaties (27%) gaat volgens het onderzoek uit in december. Dat een relatie stukloopt deze feestmaand is erg verrassend. Eerder zou je namelijk verwachten dat er in deze maand van gezelligheid en knusheid veel tijd voor elkaar is. Er worden echter meerdere redenen en verklaringen gegeven voor een break-up in de laatste maand van het jaar. Het grootste deel geeft aan dat het “vuur was gedoofd” en er dus geen wederzijdse spanning en liefde meer was. Andere redenen waren vermoedens van vreemdgaan van de partner, of het zat zijn van bepaald gedrag.

Schone lei in het nieuwe jaar

De gegeven redenen zijn stuk voor stuk redenen die in elke maand voor kunnen komen. Dus waarom dan specifiek in december? Een mogelijke verklaring geeft relatie-expert Renee Slansky. Zij zegt dat mensen waarschijnlijk hadden gehoopt dat hun onderliggende problemen in het jaar al waren opgelost. Nu deze problemen in december nog steeds spelen, willen zij het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. Hierin is geen ruimte voor de oude zorgen.

Break-up etiquette

Toch zeggen andere mensen dat zij juist hun relatie verbreken in januari. Als laatste “geaccepteerde” datum om dit te doen in december, wordt december genoemd. Daarna zou het te wreed zijn voor je partner en je diegene zo een vervelende kerst bezorgen. De waarheid blijft dat er nooit een geschikt moment is om je relatie te verbreken (of om gedumpt te worden). Check daarom, om je relatie sterk te houden, de vijf fouten die mannen maken in hun relatie. En werk samen aan het versterken van het vertrouwen in je relatie. Zo zijn jullie ook nog samen op 11 december 2020, en de daarop volgende jaren.