Ga niet in de verdediging

Wanneer jouw partner je bekritiseert, dan is het heel natuurlijk om in de verdediging te gaan. Hoewel jij denkt dat uitspraken als “Maar ik bedoel het niet zo” of “Ja, maar jij..” de situatie goed doen, wordt alles alleen maar erger. Ze wil geen uitleg, ze wil dat jij haar gevoelens begrijpt. Probeer erachter te komen waarom ze iets onprettig vindt en wat je kunt doen om het de volgende keer te voorkomen. Wanneer ze te boos of verdrietig is om te praten, dan zeg je “Ik merk dat je erg boos/verdrietig bent” op die manier laat je weten dat je open staat om over haar gevoel te praten en kunnen jullie het hebben over hetgeen wat is voorgevallen.

relatie spannend seks man man

Wees niet impulsief

Wanneer je niet zeker weet hoe ze ergens over denkt of wat ze voelt, wacht dan even met reageren. Roep niet het eerste wat in je naar boven komt, maar zeg “Ik hoor je dit zeggen… Klopt dat?”, dit helpt namelijk op twee manieren. Ten eerste hoef je niet direct te reageren en heb je daardoor tijd om na te denken over jouw reactie. Ten tweede en tevens belangrijker, het laat zien dat je het begrijpt en vertraagt de zaak waardoor een conflict voorkomt. Het klinkt heel simpel, maar het werkt ongelofelijk krachtig.

relatie spannend seks man man

Reageer op je vriendin

Het is zondagochtend en je vriendin is bij haar ouders thuis. Ze stuurt je een berichtje dat ze (alweer) ruzie heeft met haar moeder en je hebt geen idee wat je daarop moet reageren. Misschien denk je wel dat het beter is om helemaal niet te reageren, omdat je bang bent dat je het verkeerde zegt. Slecht idee! Reageer in plaats daarvan kort en bondig met “Wat vervelend lieverd” of wanneer je het echt niet weet “Ik lees je berichtje, ik spreek je straks.” Wanneer je niet reageert zal ze zich afvragen waarom je geen interesse in haar problemen hebt of nog erger, waarom je het niet met haar eens bent. Wanneer je dit doet zul je merken dat jullie minder ruzies hebben en jullie relatie beter wordt. Dit zal leiden tot meer, maar vooral betere seks.

Wist je dat scheten laten goed is voor je relatie?