1. Je hoofd wil iets nieuws

In de eerste fases wanneer je voor iemand valt, dan laten je hersenen bepaalde hormonen vrij, waaronder dopamine, adrenaline, epinefrine en norepinefrine. Dit zijn allemaal natuurlijke hormonen die zorgen voor een bepaalde euforie en geluk. Deze hormonen verwarren we soms authentieke gevoelens en connecties. Wanneer de “high” overgaat, dan zijn veel mensen geneigd om de relatie ook te laten varen.

2. Onze cultuur aanbidt liefde

We leren van jongs af aan al dat een stel obstakels moet overwinnen om bij elkaar te kunnen zijn. Opvoeding, maar ook films zijn hier een belangrijke oorzaak van. In de meeste films is er een gelijksoortig scenario, met een happy end. Door het romantiseren van een relatie valt dit voor veel mensen vaak tegen wanneer ze echt gaan daten. We zien zelden hoe een stel jaren en jaren bij elkaar blijft of wat het waard is om met elkaar te zijn. Dat komt omdat het opbouwen van een sterke en liefdevolle relatie voor buitenstaanders vaak niet zo boeiend is. Zo blijft je relatie spannend en verlangt ze naar jou.

stel partner langdurige relatie problemen man man

3. We geven niet toe dat we naar iemand anders hunkeren

Hoewel het normaal is dat je na een tijdje weer om je heen gaat kijken, is dit iets waar slechts heel weinig mensen het over hebben. Na de honeymoon fase is het heel normaal dat de seks wat minder is en dat je jouw partner af en toe niet kan uitstaan. In plaats van je partner beter te leren kennen, idealiseren de meeste mensen hun eerste weken/maanden. Dit zien zij als het ideaal en vergeten dat je elkaar nu beter kent en dat die zelfde spanning bij iedere partner langzaam minder wordt.

4. Nieuwe relaties geven ons een bepaalde bevestiging

In plaats van te focussen op het bouwen van een langdurige relatie, gebruiken mensen vaak kortstondige relaties om hun onvervulde emotionele behoeften te compenseren. Ze willen niet expliciet die persoon, maar ze zijn wel opzoek naar aandacht, genegenheid, validatie en voldoening. Uiteindelijk komen ze tot de realisatie dat deze zaken niet bereikt kunnen worden door deze kortstondige relaties, met deze personen. Deze kwaliteit zul je eerst bij jezelf moeten vinden, voordat je ze met iemand anders kunt delen.

relatie koppel stel seks sex man man

5. Monogamie is niet voor iedereen weggelegd

Er is een verschil tussen het constant opzoek gaan naar nieuwe relaties voor de verkeerde redenen en het opzoek zijn naar simpelweg seksuele intimiteit met meer dan één persoon. Hoewel monogamie werkt voor de meesten, is het niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Dit is verder ook geen enkel probleem, zolang je hier eerlijk over bent tegenover de personen waar je mee afspreekt, date of het bed deelt. Zo heb je casual seks zonder verwachtingen of verplichtingen.