De Faeröer eilanden bestaan uit 18 kleine eilandjes die officieel tot Denemarken behoren, gelegen tussen IJsland en Schotland. In totaal zijn de eilanden net zo groot als de provincie Utrecht. Met een gemiddelde temperatuur van 11 graden in de zomer is dit geen zon, zee en strand vakantie, maar het waanzinnige landschap zal je versteld doen staan. Wij selecteerden de meest bijzondere hotspots voor je trip naar deze nog onontdekte vakantiebestemming.

1 Tórshavn

Tórshavn is de hoofdstad van de Faeröer eilanden. De naam betekent de haven van Thor, de god van de donder en de bliksem. De stad ligt op het eiland Streymoy en heeft zo’n 19.000 inwoners, in vergelijking met de in totaal 49.000 inwoners best veel. De mooiste straat van de stad, Gongin, staat vol met gebouwen uit de 16e – en 17e eeuw. Er zijn veel expositieruimtes en musea te vinden in de stad, zoals het Historische Museum waar een grote collectie van archeologische voorwerpen en wapens van de Vikingen, de oorspronkelijke bewoners, te vinden is. Ook het Skansin fort is het bezoeken waard. Dit fort werd oorspronkelijk gebouwd om piraten tegen te houden, later diende het als militaire basis voor de Engelsen. De beste reisperiode voor de Faeröer eilanden is van april tot en met augustus, zo ontwijk je de regenmaanden en heb je grote kans op het zien van zeldzame vogels, zoals de papegaaiduiker. Wanneer je in de maand juli naar deze vakantiebestemming wilt, zorg dan dat je op de 28e en 29e in Tórshavn bent. Dan wordt hier namelijk Koningsdag gevierd en feesten de inwoners totdat ze erbij neervallen.

faeroer-eilanden-torshavn-manman faeroer-eilanden-papegaaiduikers-manman

2 Vestmanna Bird Cliff

Dit is toch wel de populairste tour van het eiland en zeker een om niet over te slaan tijdens je trip. Met deze boot tour vaar je tussen de rotsen van soms wel 600 meter hoog, waardoor bijzondere omgevingsgeluiden ontstaan. Tijdens deze tour kom je unieke vogelsoorten tegen, die de kliffen gebruiken als broedplaats.

faeroer-eilanden-birdcliff-manman faeroer-eilanden-vestmanna-manman

3 Gjogv

Dit idyllische dopje met slechts 58 inwoners bevindt zich in een baai op het noordelijkste punt van het eiland Eysturoy. Het is een ideale plek om te duiken. Dichtbij het dorpje liggen twee ‘Rocking stones’ in de zee en het is vandaag de dag nog steeds een mysterie waarom deze stenen op hun plek blijven. Er bestaat een legende dat de stenen twee behekste piratenschepen zijn die voor altijd als rusteloze stenen in het water blijven liggen. Gjogv heeft zijn naam te danken aan een 200 meter lange rotskloof die van het dorp naar de zee loopt. De huizen in het dorp zijn volgens de kleurrijke Faeröerse stijl beschilderd, voornamelijk in de kleuren rood, wit en groen, een bijzonder aanzicht. In het dorpje is één school te vinden waar ooit vijftig leerlingen op zaten, tegenwoordig zijn dat er nog maar drie.

Faeroer-eilanden-gjogvberg-manman faeroer-eilanden-gjogv-manman

4 Kirkjubour

Tijdens de Middeleeuwen was dit het episch centrum van de eilandengroep en een van de eerste bewoonde plekken. Tevens staat er in dit dorpje het oudst bewoonde huis, dat gebouwd is in de 11e eeuw. Er spoelde hier veel drijfhout aan en dit kwam goed van pas voor het bouwen van de huizen op het eiland. Er groeiden namelijk geen bomen. Maar het nadeel hiervan was, wanneer er een tijd geen aangespoeld hout was, je je huis niet kon afbouwen. Het opvallendst van Kirkjubour is de gotische kathedraal die wegens geldgebrek nooit is afgebouwd. Het bijzondere van de Faeröer eilanden is dat het tussen 20 mei en 20 juli amper donker wordt. Dit komt doordat het zo dicht bij de arctische cirkel ligt. In deze tijd gaan de straatlantaarns en vuurtorens dan ook uit om kosten te besparen.

faeroer-eilanden-kirkjubour-manman faeroer-eilanden-landschap-manman

Aangezien de eilandengroep maar klein is heb je genoeg tijd om verschillende kathedralen, musea en de ruige natuur die het eiland rijk is te ontdekken. Ben je toch meer een liefhebber van de zon, maar houd je wel van avontuur? Dan is de vorige MAN MAN reisinspiratie #2: Ga op avontuur in Kaapstad, misschien meer wat voor jou.