Sport. Iets waar toch veel mannen gelukkig van worden. Praktiserend danwel toeschouwend. Booking.com biedt nu de mogelijk om op basis van een passie een bestemming te boeken. Dat wilden we testen. We zochten drie toffe, verschillende sporten en keken waar in de wereld je deze het best kunt uitoefenen. Of aanschouwen. Van bestemmingen ver buiten Europa, als dicht bij huis: minder dan 1500km verwijderd van Nederland; tussen de 1500 en 3000 kilometer weg van ons land; en meer dan 3000km ver weg.

Header: David Alan Harvey

< 1500km: pints en voetbal in Manchester 

Het is onmogelijk om Manchester niet in één zin te zeggen met voetbal. Kan niet. Nooit. De stad biedt namelijk onderdak aan twee van de grootste voetbalclubs wereldwijd. En natuurlijk, het heeft ook een prachtig oud centrum. Maar we komen voor voetbal en alles wat daarbij past. 

Niet één wedstrijd is compleet zonder dat je vooraf jezelf hebt gevuld met Engelse pints en whiskey’s. In een pub waar je omgeven bent met Manchester United-fans. Op een plek waar het woord “Chelsea” niet in je op durft te komen. Daarom ga je naar The Briton’s Protection. Op de hoek van de Great Bridgewater Street en Lower Moseley Street. Van buitenaf lijkt het niet veel, maar bij de eerste stap over de drempel snap je waarom deze pub gevuld is met rednecks. In 2009 en 2010 uitgeroepen tot beste pub van Manchester, wat het resultaat is van het klassieke Engelse interieur en het feit dat Briton’s United-fans al sinds 1806 voorziet van whiskey en bier. Uiteraard drink je er Guinness. Of Allgates. Of Rossendale. O, en ze hebben tweehonderd verschillende soorten whiskey. Keuze genoeg, toch? 

manchester-2 manchester-4 manchester-9 manchester-10

 

Vervolgens wandel je vol adrenaline richting Old Trafford. Rood shirtje aan, Manchester sjaal om je nek en vlammen. Hopen dat United dat ook doet. Zo dichtbij het veld zittend dat je de grensrechter z’n zweetdruppels kan tellen en een ongeëvenaarde sfeer en energie die heerst tijdens dat wedstrijden. Dát maakt het Engelse voetbal zo prachtig. Na de wedstrijd de pot nog evalueren onder het genot van pint in The Tollgate, misschien wel de drukstbezochte pub op wedstrijddagen.

manchester-11 manchester-12

 

Een intensieve dag zal het zijn, maar om het helemaal compleet af te sluiten overnacht je in het YHA Manchester hostel. De metro zit om de hoek, wat fijn is als je uit het ‘Theatre of Dreams’ komt rollen. Je kan er na de wedstrijd relaxen in een fatboy of als je nog door mocht willen gaan: er is een tal aan barretjes op tien minuten loopafstand. Of trek de bar in het hostel leeg. Val er in slaap terwijl Louis van Gaal nog in oor fluistert en laat je ’s ochtends wekken door een geur van bacon, chipolata worstjes en scrambled eggs bij een van de restaurantjes om de hoek. Je tukt hier met vier vrienden in het weekend al voor €45,-.

beeld-1 beeld-2

1500 – 3000: Balletje slaan in Vilamoura, Portugal

Wat is er beter dan in de Portugese zon een bal te slaan, terwijl je reukorganen worden geprikkeld door de geur van zout zeewater en dennenbomen? Wij vinden het ook moeilijk te bedenken.

In uiterste puntje van zuiden van Portugal ligt een plaatsje genaamd Vilamoura. Een badplaats die aangelegd is om vooral te ontspannen. Maar daar gaan we natuurlijk niet voor. Het stadje is gewapend met zes golfbanen. Zes 18-Holes banen. Het is dan ook een bedevaartsoord voor golfers. Mede dankzij het Oceanico Old Course, wat zich mag betitelen als de oudste golfbaan van Portugal. De groene omgeving en perfecte weersomstandigheden maken het de ultieme golfervaring. Top je golfende dag af met een drankje in het clubhuis, wat eerder een paleis genoemd kan worden.

vilamoura-4 vilamoura-1 vilamoura-3 vilamoura-2

 

Om het Zuid Europese leven helemaal mee te krijgen, wil je zuiderlijk dineren. Boek daarom een tafeltje bij Oliveira Dourada. Een typisch Portugees restaurant en niet zo druk bezocht als de rest Vilamoura’s restaurants, omdat het in een van de buitenwijken ligt. Zin in waanzinnige tapas? Zoek niet verder.

Wat mooi is aan die nieuwe functie bij Booking.com is het feit dat ze accommodaties bieden die geheel aansluiten op de passie die invult. Dus na heel de dag Tiger Woods uitgehangen te hebben, ben je wel toe aan iets als ontspanning. Trek je terug uit het toeristische gebied en rijd het heuvellandschap net buiten Vilamoura in. Op minder dan negen kilometer afstand vind je daar Casa Mocho Branco. Een Bed & Breakfast waar je jezelf geheel kan onttrekken aan de realiteit. Neem een goed boek mee, koop een lekkere fles Portugese wijn en ga gestrekt op een ligbedje.

beeld-3

> 3000km: Homeruns rennen in Pittsburgh

Als we aan Amerika denken verschijnen in ons hoofd direct afbeeldingen van basketbal, American Football en Mac Donalds. En misschien Donald Trump. Maar dat achter wegen gelaten.

Iedere man droomt ervan om een keer in een vol beladen stadion te zitten met een cap op het hoofd, een belachelijk grote bucket popcorn in de linkerhand en supersize frisdrank in de rechter. Terwijl een jongeman nét vervelend in het zicht van mensen hotdogs verkoopt, op het moment dat de kisscam op jou en een prachtige vrouw naast je richt.Wellicht iets geromantiseerd, maar je kent vast het gevoel.

booking.com-3

Waar kan dit beter dan in de stad waar American Football wordt geademd? Juist. Pittsburgh. The City of Champions. Waarom deze titel? De stad kent drie zeer succesvolle sportteams, waarvan de bekendste The Steelers. Het team met de meeste Super Bowl titels. En hoe tof om een beukende Amerikanen en dansende cheerleaders te bewonderen in het Heinz Field gevuld met 70.000 veel te enthousiaste toeschouwers? Dan wordt het bovenstaande scenario toch ineens realiteit. Wees er wel snel bij en reserveer kaarten ruim van tevoren. Uitverkocht is het namelijk in no-time.

booking.com-5

Wakker word je in het Ace Hotel, waar je vanuit je bed direct het grasveld van het Heinz Field oprolt. Het oude jeugdherberg heeft plaats moeten maken voor dit relatief kleine, maar o zo toffe boutique hotel. De kamers doen een beetje denken aan een New Yorks loft dankzij de grote ramen en het eclectische interieur. Hier wil je wonen, maar dat kan helaas niet. Wel kan je er overnachten voor ongeveer €157,- per nacht.

beeld-8

Vergeet niet voor de wedstrijd te eten bij Pamela’s Diner. Heerlijke bedrijfsnaam en een fantastisch decor. Amerikaanser kan namelijk niet. O, en het ontbijt schijnt waanzinnig te zijn. Pancakes for days.