Wat zien we in de huidige charts?

Om te beginnen: wat is er gaande en wat zien we? Om een beeld te geven van de veranderingen van de afgelopen maanden, zien we hier een korte analyse:

  • 9 jan t/m 27 jan (18 dagen): -31% > daarna +95% in 24 dagen
  • 22 feb t/m 28 feb (7 dagen): -26% > daarna 42% in 13 dagen
  • 14 tm 25 maart (11 dagen): -18% > daarna 27% in 19 dagen
  • 14 apr / 22 apr (8 dagen): – 22%
  • Huidige drop

De negatieve invloed van meerdere aspecten

Wat belangrijk is, is dat je realiseert dat een effect zoals we dat nu zien binnen de Crypto-markt altijd meerdere oorzaken heeft. Het is een samenspel van diverse invloeden. Vrijwel alle aspecten kennen een natuurlijke verklaring. Echter, door het onnatuurlijke gedrag van de markt de afgelopen weken, zelfs maanden, kon deze aanpassing niet uitblijven. Het klinkt wellicht raar omdat we enkel ‘goed weer’ gewend waren, maar ook dit is hoe een markt werkt.

Er zijn enkele zaken die deze daling ondersteunen:

  • Nieuws werkt als katalysator op de pullback.
  • Turkije wil cryptocurrency verbieden. Dit willen ze doen om de Lira te redden en inflatie tegen te gaan;
  • Biden wil belasting voor miljonairs verdubbelen op hun assets.

 

Krijg 10 euro cadeau met BLOX om de pijn te verzachten

 

Explosieve groei binnen Cryptocurrency

De meest voor de hand liggende oorzaak vinden we terug in alle positiviteit van de afgelopen weken. Men kocht namelijk Crypto bij de vleet en de koersen deden niets anders dan stijgen. Zo af en toe werd er heel even iets ‘gedumpt’ en was er een kleine terugval, maar de algemene tendens was een forse stijging. Coins als Ethereum, Ripple en Bitcoin stegen gestaag door – om nog maar te zwijgen over andere diamantjes. Toch ziet het er naar uit dat de daling er flink in hapt.

Over het algemeen waren we getuigen van een stijging die verre van natuurlijk verliep. De volatiliteit van de Cryptocurrency-markt is zeer hoog. Forse bewegingen zijn vrij normaal. Als een logisch gevolg hiervan wordt de markt zo eens in de zoveel tijd door zichzelf gecorrigeerd. Een correctie die nodig is om coins hun waardebepaling te geven. Een stijging van 300% is leuk en vruchtbaar voor de snelle winstpakkers, maar voor de lange termijn een ondermijning van de validiteit van een coin. Een correctie is dus gewenst – alleen zo kunnen we zien of er enige levensvatbaarheid voor de lange termijn aanwezig is.

Onze eerste oorzaak vinden we dus terug in de ‘natuurlijke correctie’ van de markt. Zie het als een soort natuurlijke selectie. Overleeft de coin dergelijke correcties, dan hebben we zeer waarschijnlijk met een solide coin te maken. Overleeft ‘ie het niet – dumpen die handel (en de prijs nog verder doen kelderen). Vis deze er tussenuit en je hebt een goede manier om een vermogen op te bouwen met crypto.

Hoe de Crypto-veteranen hiermee omgaan

Vrij aannemelijk is dat deze doorgewinterde experts zich niet uit het veld laten slaan door deze verandering. Zoals je leest hierboven zijn het geen onnatuurlijke verschijnselen. Het is niet zo dat een buitenaardse entiteit ineens de helft van de markt is op komen eisen en ermee aan de haal is gegaan. De oorzaken liggen allemaal in de lijn van de verwachtingen – althans bij experts dan.

Ze hebben deze verandering met enige accuratesse weten de mappen en zijn dan ook niet van hun stoel gevallen toen deze fase daadwerkelijk z’n intrede deed. Het handelen in of bezitten van Cryptocurrency is meer dan enkel meedoen met de hype. Je moet de markt willen begrijpen en constant bezig zijn met nieuws (of het eruit filteren van de onzin). Als je dit al die tijd al doet, dan ben jij ook niet van je stokje gevallen toen de boel begon te kelderen.

Zie hier een Nederlandse crypto-guru over de dip:

Hoe de Crypto-newbies deze fase overleven (of niet)

Deze groep mensen zal zeer waarschijnlijk al in een kringetje, rondom een petroleum-lamp in hun nucleaire bunker zitten. Voor hen ziet dit er namelijk uit als ’t eind van de wereld. We kunnen ons voorstellen dat de personen die vrijwel niet op de hoogte zijn, of niet bezig zijn met hun Cryptocurrency, dit als een grote schok ervaren. ‘Waar gaat m’n geld heen?!’ zal een veelgehoorde kreet zijn deze dagen.

Het is een berg onnodige stress die ze zich op de hals halen, want als je je iets meer verdiept in dit alles, dan weet je dat dit slechts tijdelijk is. Natuurlijk is het niet zo dat iemand een fantastisch accurate voorspelling kan doen over de voortgang van de markt, maar je had deze ontwikkeling wel aan kunnen zien komen. Paniek is dus logisch, maar dat heb je zelf in de hand. Een andere groep ziet het namelijk als een kans om nu in te stappen. Zodra je weet waar je betrouwbaar Bitcoin en andere cryptomunten kan verhandelen

Wat is wijsheid?

Wijsheid in deze is het vasthouden van je coins. Ja, je ziet vrijwel iedere seconde geld verdampen, maar dat geld is niet echt verdwenen. De combinatie van bovengenoemde redenen zorgt ervoor dat de markt op dit moment even een ‘stroeve’ fase doorloopt. Het is echter niet zo dat de markt ineens onbetrouwbaar of volledig invalide lijkt te zijn. Wij Hodl-en in ieder geval. Wat je ook gaat zien is dat grote fondsen zullen blijven kopen om de initiële investeringen op een lagere gemiddelde prijs te kopen. Hierdoor komen ze beter uit dan particuliere investeerders en hun gekochte aandelen op een bepaalde prijs. Deze aankopen van de grote spelers zal er ook weer voor zorgen dat de prijs omhoog gedrukt wordt, goed nieuws voor de Hodl’ers dus.

De verwachting is dat alles over enkele dagen/weken weer enigszins normaal uit zal zien. Als je ziet hoe de verschillende oorzaken hun effect hebben op deze daling, dan zie je ook dat die daling tijdelijk is en weer aan zal trekken zodra de stof is opgetrokken. Wees gerust: je geld is echt niet allemaal in rook opgegaan. Het is aan jou of je deze ‘barre tijden’ uitzit, of dat je gut-feeling zegt dat je nu alles eruit moet trekken. Die keuze kunnen wij niet voor je maken, want wij geven geen adviezen.