De negatieve invloed van meerdere aspecten

Wat belangrijk is, is dat je realiseert dat een effect zoals we dat nu zien binnen de Crypto-markt altijd meerdere oorzaken heeft. Het is een samenspel van diverse invloeden. Vrijwel alle aspecten kennen een natuurlijke verklaring. Echter, door het onnatuurlijke gedrag van de markt de afgelopen weken, zelfs maanden, kon deze aanpassing niet uitblijven. Het klinkt wellicht raar omdat we enkel ‘goed weer’ gewend waren, maar ook dit is hoe een markt werkt.

Er zijn enkele zaken die de daling in gang hebben gezet en omdat wij de paniek enigszins willen temperen, zochten we uit wat deze zaken zijn. We hebben een beeld gevormd omtrent de belangrijkste aspecten en tevens proberen we je een hoopvol geluid toe te spelen door je nu alvast te vertellen dat de markt wel weer aantrekt (ja echt).

Onnatuurlijke, explosieve groei binnen Cryptocurrency

De meest voor de hand liggende oorzaak vinden we terug in alle positiviteit van de afgelopen weken. Men kocht namelijk Crypto bij de vleet en de koersen deden niets anders dan stijgen. Zo af en toe werd er heel even iets ‘gedumpt’ en was er een kleine terugval, maar de algemene tendens was een forse stijging. Coins als Ethereum, Ripple en Bitcoin stegen gestaag door – om nog maar te zwijgen over andere diamantjes.

Over het algemeen waren we getuigen van een stijging die verre van natuurlijk verliep. De volatiliteit van de Cryptocurrency-markt is zeer hoog. Forse bewegingen zijn vrij normaal. Als een logisch gevolg hiervan wordt de markt zo eens in de zoveel tijd door zichzelf gecorrigeerd. Een correctie die nodig is om coins hun waardebepaling te geven. Een stijging van 300% is leuk en vruchtbaar voor de snelle winstpakkers, maar voor de lange termijn een ondermijning van de validiteit van een coin. Een correctie is dus gewenst – alleen zo kunnen we zien of er enige levensvatbaarheid voor de lange termijn aanwezig is.

Onze eerste oorzaak vinden we dus terug in de ‘natuurlijke correctie’ van de markt. Zie het als een soort natuurlijke selectie. Overleeft de coin dergelijke correcties, dan hebben we zeer waarschijnlijk met een solide coin te maken. Overleeft ‘ie het niet – dumpen die handel (en de prijs nog verder doen kelderen).

Cryptocurrency MAN MAN

Het Chinese nieuwe jaar staat voor de deur

We moeten nog even wachten, maar het Chinese nieuwe jaar doet langzaamaan z’n intrede. Wat dit met de massale dalingen te maken heeft? Nou, vrij veel. Ten eerste moet je weten dat Azië nog steeds domineert wat betreft de volumes binnen Crypto-trading. Het is Azië dat ’t grootste percentage van de Market Cap voor z’n rekening neemt. Logischerwijs zijn grote veranderingen in dit deel van de wereld dus van grote invloed op de algehele Crypto-markt.

Het Chinese nieuwe jaar staat voor de deur, dus mensen in dat deel van de wereld gaan massaal inkopen doen, vieren feest en het belangrijkste van alles: ze gaan hun financiële resources aanspreken. Lees: ze eisen hun Crypto-geld op. Waar traditionele markten juist floreren wanneer het goed gaat in de retail, daar doet de Crypto-markt het tegenovergestelde. Een verhoogde hoeveelheid investering betekent in dit geval dus een massale dump van Cryptocurrency.

De sell-orders vliegen de deur uit, want Azië maakt zich op voor een buying-frenzy. Iedereen gaat inkopen doen en inkopen doen zonder geld kan niet, Cryptocurrency is potentieel geld, dus uitkeren die handel. Ook dit is een redelijk voorspelbaar punt en een vrij natuurlijk verschijnsel. Met andere woorden: niets om je druk over te maken.

De opkomst van reguleringen rondom Crypto

Er zullen altijd enkele beunhazen zijn die het hele spelletje verpesten voor de massa. Zo ook bij Cryptocurrency. Het schijnt namelijk zo te zijn dat er in Azië massaal huizen worden verkocht omdat men wil investeren in Cryptocurrency. Een ontwikkeling die in eerste instantie redelijk lachwekkend lijkt te zijn, maar nu toch verstrekkende gevolgen blijkt te hebben. Er is een lijstje met overheden die bezig zijn om de gehele markt te reguleren en – helaas – dit lijstje lijkt op korte termijn best lang te worden.

Het kon niet uitblijven, maar ook dit zien wij als een gevolg van onbehoorlijk handelen. Mensen die de markt en het fenomeen ‘Cryptocurrency’ vanuit een verantwoorde, volwassen houding benaderen, die weten hoe ze moeten handelen. Mensen die enkel op ’t nieuws erover horen, of anderen erover horen praten, die zullen acteren als een kip zonder kop. Erg vervelend, want zo ontstaan maatregelen als regulaties en dat komt de markt natuurlijk ook niet ten goede (op de korte termijn).

Hoe de Crypto-veteranen hiermee omgaan

Vrij aannemelijk is dat deze doorgewinterde experts zich niet uit het veld laten slaan door deze verandering. Zoals je leest hierboven zijn het geen onnatuurlijke verschijnselen. Het is niet zo dat een buitenaardse entiteit ineens de helft van de markt is op komen eisen en ermee aan de haal is gegaan. De oorzaken liggen allemaal in de lijn der verwachtingen – althans bij experts dan.

Ze hebben deze verandering met enige accuratesse weten de mappen en zijn dan ook niet van hun stoel gevallen toen deze fase daadwerkelijk z’n intrede deed. Het handelen in of bezitten van Cryptocurrency is meer dan enkel meedoen met de hype. Je moet de markt willen begrijpen en constant bezig zijn met nieuws (of het eruit filteren van bullshit). Als je dit al die tijd al doet, dan ben jij ook niet van je stokje gevallen toen de boel begon te kelderen.

Hoe de Crypto-newbies deze fase overleven (of niet)

Deze groep mensen zal zeer waarschijnlijk al in een kringetje, rondom een petroleum-lamp in hun nucleair bunker zitten. Voor hen ziet dit er namelijk uit als ’t eind van de wereld. We kunnen ons voorstellen dat de personen die vrijwel niet op de hoogte zijn, of niet bezig zijn met hun Cryptocurrency, dit als een grote schok ervaren. ‘Waar gaat m’n geld heen?!’ zal een veelgehoorde kreet zijn deze dagen.

Het is een berg onnodige stress die ze zich op de hals halen, want als je je iets meer verdiept in dit alles, dan weet je dat dit slechts tijdelijk is. Natuurlijk is het niet zo dat iemand een fantastisch accurate voorspelling kan doen over de voortgang van de markt, maar je had deze ontwikkeling wel aan kunnen zien komen. Paniek is dus logisch, maar dat heb je zelf in de hand.

Wat is wijsheid?

Wijsheid in deze is het vasthouden van je coins. Ja, je ziet vrijwel iedere seconde geld verdampen, maar dat geld is niet echt verdwenen. De combinatie van bovengenoemde redenen zorgt ervoor dat de markt op dit moment even een ‘stroeve’ fase doorloopt. Het is echter niet zo dat de markt ineens onbetrouwbaar of volledig invalide lijkt te zijn. Wij Hodl-en in ieder geval.

De verwachting is dat alles over enkele dagen/weken weer enigszins normaal uit zal zien. Als je ziet hoe de verschillende oorzaken hun effect hebben op deze daling, dan zie je ook dat die daling tijdelijk is en weer aan zal trekken zodra de stof is opgetrokken. Wees gerust: je geld is echt niet allemaal in rook opgegaan. Het is aan jou of je deze ‘barre tijden’ uitzit, of dat je gut-feeling zegt dat je nu alles eruit moet trekken. Die keuze kunnen wij niet voor je maken.