Verdeling van het prijzengeld bij Formule 1

Prijzengeld wordt bij de Formule 1 iets anders verdeeld dan bijvoorbeeld bij tennis. Als Rafael Nadal een pot tennis wint, dan krijgt hij het prijzengeld. Het is immers een individuele sport en hij heeft het eigenhandig voor elkaar gekregen om zijn tegenstander te verslaan.

Wat een aantal mensen soms vergeten, is dat Formule 1 rijden echt een teamsport is. Zonder de snelle handelingen van de jongens in de pitstraat kan Max zijn eigen banden gaan verwisselen. Dan gaat hij echt niet winnen. De verdeling van het prijzengeld bij Formule 1 wordt dus over het gehele team verdeeld. Allemaal zodat er volgend jaar weer een betere auto, team of zelfs coureur neergezet kan worden. De F1 coureurs worden echter niet vergeten en zij krijgen een riant salaris.

Formule 1 is razend populair en er komt mega veel geld binnen. In 2019 was er een pot van 2 miljard dollar, wat resulteerde in iets meer dan 1 miljard dollar prijzengeld. Goedemorgen. Dit wordt verdeeld over de deelnemende teams, met wat regels eraan vastgebonden. Als eerste heb je de standaard 35 miljoen dollar die alle teams krijgen omdat ze meedoen aan de Formule 1. Geen slecht begin. Daarnaast wordt er natuurlijk wel een verschil gemaakt in prijzengeld voor Formule 1 teams, gebaseerd op hoe hoog ze eindigen. Zo kreeg Mercedes in 2019 voor hun eerste plek 66 miljoen dollar, Ferrari 56 miljoen dollar voor een tweede plek en de derde plek van Red Bull was goed voor 46 miljoen dollar. Daar ga je wel voor hard rijden.

Voor de vier best presterende teams in 2009 tot 2012 is er een constructeurs bonus. Deze bonus is voor Mercedes, Ferrari, Red Bull en McLaren. Maar het meest bizarre is nog wel de dikke vette bonus van 73 miljoen dollar die Ferrari krijgt. Zij krijgen dit alleen maar omdat zij het langst deelnemende team zijn. Deze verdeling gaat zeer waarschijnlijk veranderen, omdat Ferrari nu het meest verdient van allemaal, terwijl ze helemaal niet goed presteren. Een beetje scheef, niet waar?

Salaris van de F1 coureurs

Het salaris van de F1 coureurs verschilt ook natuurlijk maar dit is iets minder gebonden aan de prestaties. Zo is het geschatte jaarsalaris van Lewis Hamilton 54 miljoen dollar per jaar inclusief sponsoren en andere endorsements. Lewis staat hierdoor op de 13de plek van de best betaalde atleten en het vermogen Lewis Hamilton is ook niet misselijk. Niet slecht. Op de voet volgen Sebastian Vettel en Max Verstappen. Zo goed doet Vettel het nu niet, maar het blijft natuurlijk wel een legendarische coureur. Het salaris van Max Verstappen is een stuk beter geworden door zijn nieuwe contract en helemaal niet slecht voor zijn leeftijd.

Kortom: F1 coureurs hebben niks te klagen, al werken ze wel kei en keihard.