Ondanks dat de KNVB transparantie heel erg belangrijk vindt, wil de voetbalbond niet bekendmaken hoe hoog de premies van dit jaar zijn. Wat we wel met zekerheid weten, is in welk hotel de spelers van Oranje verblijven tijdens het WK.

We zijn echter wel op de hoogte van de premies van twee WK’s geleden en deze bedragen zijn hoog. De spelers van het Nederlands elftal verdienden €30.000 aan premies voor een gewonnen wedstrijd in de groepfase. In de knock-outfase liep dit bedrag zelfs al omhoog.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OnsOranje (@onsoranje)

Hoe hoog zijn de premies van het Nederlands elftal?

Als je de wereldtitel zou winnen, zou er een winstpremie van zo’n €270.000 euro zijn, dat is natuurlijk per speler. Dus ga maar rekenen; dat bedrag keer ongeveer 25 spelers, zou betekenen dat de KNVB ongeveer 7 miljoen euro kwijt zou zijn aan de spelers, maar alleen als zij natuurlijk wereldkampioen zouden worden. Wel was er een afspraak om in aanmerking te komen voor deze premies. De spelers moesten toentertijd gratis meewerken aan reclamespotjes van de hoofdsponsoren van de KNVB.

Het WK van 2014

De heren van het Nederlands elftal hebben terug in 2014 een heel mooi bedrag bij elkaar gespeeld. De voetballers hadden samen met de bondscoach Louis van Gaal besproken dat ze vijftig procent van hun persoonlijke sponsorcontracten in één pot zouden doen. Dit allemaal bij elkaar zorgde ervoor dat iedere speler terug naar huis ging met €150.000. Daarnaast had de spelersraad ook nog een akkoord over een premie van €90.000 als Nederland zich plaatste voor een eindronde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeLeeuwinnen (@oranjeleeuwinnen)

Mannen tegen vrouwen

De afgelopen jaren lagen de premies bij de vrouwen een stuk lager dan bij de heren. Maar sinds 1 juli 2022 zijn de premies van de heren en de dames gelijkgetrokken door de KNVB.

Hier was zeker de financiële ruimte voor, aangezien de KNVB een dik bedrag kan verdienen door deelname aan een eindtoernooi. Tijdens het afgelopen EK van de mannen, toen Nederland in de eerste knock-outfase eruit lag, sleepte de KNVB in totaal zo’n 14 miljoen euro binnen.