Is plassen onder de douche slim?

Wij Nederlanders zullen het niet zo snel toe willen geven, maar de preutse Amerikanen staan daar toch iets anders in. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 61% met enige regelmaat er vrolijk op los urineert tijdens het douchen. Is dat een kwestie van gemakzucht of spelen andere motieven bewust of on

bewust een rol? Als we de feiten op een rij zetten blijkt plassen onder de douche juist een voordeel te hebben.

Het is goed voor het milieu

Plassen tijdens het douchen heeft het voordeel dat je geen extra water verspilt. Tijdens een gewone plasbeurt stroomt al snel zo’n zes liter water weg bij het doortrekken. Die hoeveelheid water bespaar je dus tijdens het plassen onder de douche. Om het nog duidelijker te maken: als je gemiddeld zeven keer per dag gaat plassen, verbruik je ongeveer 42 liter water. Twee keer per dag douchen levert dus een besparing op van 12 liter. Op jaarbasis is dat al gauw 4.380 liter.

plassen onder de douche

Het is een natuurlijke badkamerreiniger

Okee, het is wellicht een minder fris verhaal, maar urine heeft een sterk reinigende functie. Dat wil niet zeggen dat je opeens de fles Glorix moet gaan vervangen met je eigen plas, maar die paar druppels die net buiten de pot deponeert kunnen geen kwaad. De zuurgraad van je urine zorgt ervoor dat een eventuele vervuiling makkelijk los komt van het oppervlak. Kortom, het kan geen kwaad, maar ruim het wel op. Op oude urinevlekken zit niemand te wachten namelijk.

Urineren onder de douche is hygiënisch

Als je al eens een ontsteking aan je urinebuis hebt gehad, dan komt dat wellicht doordat de toiletbril niet goed is gereinigd. Daar heb je tijdens het plassen onder de douche geen last van. Het andere voordeel: een per ongeluk bevuilde wc-bril is niet echt aantrekkelijk voor de volgende gast en ook dat zal je niet overkomen als je onder de douche plast.

Het bespaart geld

Gebruik je het toilet als je moet plassen, dan zul je de nodige hoeveelheid toiletpapier gebruiken. Onnodig om te stellen dat je tijdens het douchen geen toiletpapier gebruikt.

Plassen is goed voor je huid

Even je afkeer van huidverzorgingsproducten verergeren: in de meeste producten zit ureum verwer.! Je raadt het al, dat is dus een bestandsdeel van je urine. De gedachte alleen al om over je huid te plassen is wellicht onsmakelijk, maar het heeft wel zo zijn voordelen. Ureum is namelijk goed voor de huid en is een natuurlijke mosturizer. Ter geruststelling: de hoeveelheid ureum in huidverzorgingsproducten is minimaal en vaak wordt er juist een synthetische variant gebruikt.