
Ping-moeheid: een nieuwe vorm van stress die we anno 2025 écht serieus moeten nemen
Het is een nieuw fenomeen, maar wel eentje om erg serieus te nemen: ping-moeheid. Een mailtje, een melding op Teams, of dat pakketje wat voor je deur staat; deze eindeloze 'meldingen' geven je een nieuwe vorm van stress. Hoe gaan we om met ping-moeheid?
Wat is ping-moeheid?
Ping-moeheid kun je vergelijken met stress of mentale uitputting door middel van eindeloze meldingen. Dat berichtje op Teams, die ene vergadering die je toch moet bijwonen of een mailtje dat er even tussendoor schiet. Het lijken misschien kleine dingen, maar ze stapelen zich op.
Zo’n ‘ping’ of ‘trilling’, daar krijg je een miniadrenalineboost van, maar dat zorgt voor een directe onderbreking van waar je mee bezig was. Je werk lijdt eronder en volgens een recent onderzoek van Workgeist kost het je negen minuten en 30 seconden om je te herpakken en je concentratie terug te krijgen. Bovendien legt het veel druk op je hersenen, wat leidt tot cognitieve vermoeidheid.
Deze onderbrekingen zijn een nieuwe manier van werken geworden, maar het is ontzettend storen. Men verwacht dat je direct reageert, waardoor je stress ervaart. Ping-moeheid dwingt ons om ook na de werkdag ‘aan’ te staan. Onder aan de streep vervaagt de grens tussen je werk en privéleven, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Mentale gezondheid aangetast
Volgens het Digital Noise Impact-rapport van Unily dat in juni 2024 werd uitgebracht, wordt bijna de helft van de 500 ondervraagde werknemers in het Verenigd Koninkrijk minstens één keer per half uur gestoord en ongeveer een derde wordt minstens elk kwartier gestoord door berichten van onlineplatforms.
De constante meldingen hebben niet alleen invloed op onze productiviteit, maar ook op de mentale gezondheid. Er is toch een bepaalde druk om snel te reageren, en zelf wil je geen belangrijke nieuwtjes missen. Onderzoek wijst uit dat deze dingen – ook wel hyperconnectiviteit genoemd – verband houden met angst, emotionele vermoeidheid en slaapstoornissen.

Ping-moeheid sterkt de cultuur van overpresteren doordat je altijd snel moet reageren, er verwacht wordt dat je bepaalde doelen haalt, en ook nog eens moet innoveren. Dit houdt allemaal verband tot elkaar en kan leiden tot een burn-out en emotionele ontkoppeling, en dat is slecht voor je mentale welzijn.
Wat te doen tegen ping-moeheid?
Er zijn een aantal dingen waardoor je ping-moeheid in ieder geval een stuk zal verminderen. Zo is het verstandig om voor jezelf tijden te bepalen waar jij gefocust moet zijn. Zet je meldingen uit voor een korte tijd, zodat je je kunt focussen op je werk.
Wees duidelijk over je communicatie. Gebruik Teams bijvoorbeeld enkel voor vergaderingen of noodgevallen, zorg ervoor dat je geen zinloze e-mails ontvangt en bezoek niet elke nutteloze vergadering.
Neem ook voldoende pauze. Af en toe vijf minuten je eigen ding doen zal je mentale gezondheid flink opkrikken. Even geen scherm, maar tot jezelf komen, is de sleutel tot succes om ping-moeheid te voorkomen. Misschien wel de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je baas en collega’s de werktijden respecteren. Werk je tot 17:00 uur? Wees dan duidelijk dat je baas niet om 18:30 uur nog met een mailtje komt, maar je de volgende ochtend pas weer spreekt.
Bewaak je eigen grenzen en let een beetje op jezelf. Zo zorg je ervoor dat je ping-moeheid minder wordt.