Of je nou vanuit huis werkt, dagen en nachten op kantoor zwoegt, eigen baas bent of voor iemand werkt, een comfortabele werkplek is van essentieel belang. Mogelijk heb je geen zeeën van ruimte en is de afleiding om je heen groot. Een comfortabele werkplek creëer je zelf. Een fijne werkplek verhoogt de productiviteit en je gemoedstoestand. Volg deze 7 stappen en tover je doorsnee werkplek om tot de ideale plek om te werken:

office man man

Investeer in het juiste meubilair

Een goed bureau en bureaustoel zijn de basis van een comfortabele werkplek. Maar wat is goed? Een goede stoel heeft armleuningen. Deze armleuningen moeten laag genoeg zijn om je schouders te laten ontspannen terwijl je je armen onder een hoek van 90 graden hebt. Daarnaast moet je met je voeten plat en stevig op de grond kunnen staan.

Een bureau moet er niet alleen mooi uitzien, de hoogte moet ook juist zijn. Wij Nederlands zijn lang. Niks is zo vervelend als een te laag bureau, waar je stoel niet onder past en waar je een zere rug van krijgt.

Licht

De ideale werkplek heeft veel ramen waardoor er rijkelijk natuurlijk licht naar binnen kan schijnen. Waarom? De zonlicht geeft je energie-level een boost en maakt je productiever. Nu kijk je om je heen en besef je dat je in een kelder zit waar bijna geen zonlicht naar binnen komt. Investeer daarom in kwaliteits- kunstmatig licht en ga elke middag even naar buiten voor die dosis vitamine D.

Temperatuur

Een belangrijke factor voor een productieve werkplek is de temperatuur. Is het te heet, dan kun je je niet concentreren en wanneer het te koud is ben je niet productief.

old apartment house

Maak het persoonlijk

Hoe ziet de ideale werkruimte eruit? Deze zit ergens tussen een ‘thuis’ en een ‘kantoor’ in. De ruimte moet zowel gezellig, uitnodigend als functioneel en efficient zijn. Hang daarom wat persoonlijke items op in je werkruimte zoals een foto, maar daarnaast ook items die je productiviteit een boost geven zoals een vette quote of een inspirerend boek.

Wees georganiseerd


Niks laat je productiviteit van je zelf en van anderen kelderen als een rommelige werkplek. Eem rommelige werkplek laat je productiviteit dalen, maar ook de mate van comfort. Leg enkel items die je vaak gebruikt op je bureau en ruim de rest op. Stal daarnaast niet je hele bureau vol met decoratieve items. Hang die op aan de muur naast je, achter je of voor je. Zolang je bureau maar opgeruimd, overzichtelijk en netjes is.

Kabels

Nu heb je je thuiswerk-plek prachtig ingericht. Een comfortabele stoel, tof bureau. Nu is er nog één grote ergernis: kabels. Neem de tijd om de kabels van je beeldscherm, opladers en andere elektronische items netjes weg te werken. Wees creatief met tape en werk alle kabels netjes weg onder bijvoorbeeld je bureau.

man man perfecte werkruimte

Investeer in de juiste apparatuur

Niks is zo vervelend als slecht functionerende apparatuur. Van een muis die hapert, een toetsenbord waarvan de linker shift toets het niet doet tot een trage laptop. Door ergernissen als deze ben je vele malen minder productief en zal je slechter werk afleveren. Is je laptop aan vervanging toe? Koop dan een nieuwe, in plaats van te zuchten achter je bureau en drie uur per dag te verliezen doordat je deze opnieuw op moet starten.

Creëer een pauze ruimte

Houd nooit pauze op je werkplek. Hierdoor daalt je creativiteit en je wordt er ook nog eens ongelukkig van. Creëer een ruimte die is ingericht om pauze te houden. Misschien werk jij wel op zo’n hip kantoor waar je dit soort ruimtes hebt. PS4, zitzakken en een tafeltennis tafel..

Luister naar muziek

Op welke muziek je lekker werkt, verschilt per persoon. Zoek welke muziek voor jou werkt en luister deze wanneer je ‘routine-werk’ doet, als het beantwoorden van emails en de administratie.