Direct naar content
De perfecte pannenkoek
Afbeelding: nikldn

Zo maak jij de perfecte pannenkoek in 9 stappen

Binnenkort is het weer tijd voor de achttiende Nationale pannenkoekendag. Op 4 april 2025 vieren ze op meer dan 1.500 scholen de dag van de pannenkoek. Hiermee maken ze mensen van jong tot oud, maar hoe maak je de beste pannenkoek? MAN MAN zocht het voor je uit!

Door Ramon Pater

Achttiende Nationale pannenkoekendag

Pannenkoeken dag draait niet alleen om het maken van de perfecte pannenkoek, maar ook om het creëren van herinneringen, lachen en tradities. Op deze dag komen jong en oud samen en vieren ze de dag van de lekkernij. Nationale pannenkoekendag is een evenement dat iedereen samenbrengt.

Dit initiatief van Tefal, Blue Band en het bekende merk Koopmans is in het leven geroepen om mensen van allerlei leeftijden verbinden door middel van het maken en eten van pannenkoeken. Maar hoe maak je de perfecte pannenkoek? Wij zochten het uit.

De perfecte pannenkoek
Brigitte Tohm

Het ultieme pannenkoekenrecept: de ingrediënten

Pannenkoeken kun je op verschillende manieren maken, maar MAN MAN zocht het beste recept uit. Dit is hét ultieme pannenkoekenrecept:

Ingrediënten (voor 8-10 pannenkoeken)

  • 150 g bloem, gezeefd
  • 2 grote eieren
  • 300 ml volle melk
  • 1 eetlepel gesmolten boter, plus extra om te bakken
  • 1 eetlepel basterdsuiker (optioneel, voor lichtzoete pannenkoeken)
  • Een snufje zout

Met deze ingrediënten heb je de basis van de perfecte pannenkoek, maar dan moet je hem nog wel maken. Hoe je dat doet leggen wij je haarfijn uit.

Bereidingswijze: stappenplan voor het maken van de perfecte pannenkoek

  1. Zeef de bloem en het zout in een grote mengkom om klontjes te verwijderen en een glad beslag te krijgen.
  2. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin. Begin met kloppen en voeg geleidelijk de bloem toe.
  3. Voeg langzaam de melk toe en blijf kloppen om klontjes te voorkomen en een glad, gietbaar beslag te maken.
  4. Roer de gesmolten boter erdoor, die voorkomt dat de pannenkoeken blijven plakken en een rijke smaak geven.
  5. Laat het beslag minstens 30 minuten rusten zodat de bloem de vloeistof kan opnemen, wat resulteert in zachtere, soepelere pannenkoeken.
  6. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg een klein klontje boter of een scheutje olie toe. Draai de pan rond om het oppervlak gelijkmatig te bedekken.
  7. Giet net genoeg beslag in de pan om de bodem dun te bedekken en kantel de pan in een cirkelvormige beweging om het beslag gelijkmatig te verdelen.
  8. Bak ongeveer een minuut totdat de randen beginnen los te komen. Gebruik een spatel om de pannenkoek los te maken en draai hem dan zelfverzekerd om.
  9. Bak nog 30 seconden tot een minuut tot goudbruin. Doe het op een warm bord en herhaal met het resterende beslag.

Voilà! Wanneer je dit stappenplan volgt kan het niet meer misgaan en heb je de perfecte pannenkoek gemaakt, succes!