Wat is een Pea Coat?

De Pea Coat is ontstaan in het jaar 1800 en werd gedragen aan boord van marineschepen. Dit was een creatie van de Nederlanders en werd later gepopulariseerd door de Britse Royal Navy waar het een uniform werd voor onderofficieren. Later werd het ook door de Amerikaanse marine gedragen.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende versies van de Pea Coat. Veel ontwerpers hebben in de loop van der jaren hun eigen draai eraan gegeven. De Pea Coat is van zichzelf een zware wollen jas met een dubbele rij knopen aan de voorzijde en een rechte body. Het heeft een oversized Ulster-kraag, die ontworpen is om dichtgeknoopt te worden gedragen voor extra bescherming tegen weersinvloeden op zee, en bevat zes grote knopen aan de voorkant en twee steekzakken. Dit model is langer dan de meeste winterjassen, maar korter dan een overcoat.

hoe pea coat dragen

De jas werd toentertijd gemaakt van Kersey-wol, met een grove en zwaarder textuur. Tegenwoordig wordt het vaker gemaakt van Melton-wol, dat een iets losser weefsel heeft.

Hoe draag je de jas?

De Pea Coat is vooral bedoeld voor koud weer, wat betekent dat je het waarschijnlijk in laagjes wil dragen. Draag er bijvoorbeeld een dikke gebreide trui onder. Er zal dan genoeg ruimte overblijven om je armen te kunnen bewegen. Je kunt de jas in verschillende kleuren krijgen, maar de traditionele kleuren zijn wel echt donkerblauw, zwart en grijs. Daaronder kun je een stevige spijkerbroek of een nette pantalon dragen. De Pea Coat kan je wel met bijna elke lange broek combineren, wat ideaal is voor jouw winterse outfits.

Over het algemeen heeft deze jas een vrij chique uitstraling. We zouden dan ook niet aanraden om deze jas te dragen als het hard stormt, aangezien er ook geen capuchon aanwezig is. Draag hem gedurende de milde winterdagen of – een van de stijlvolste combinatie – op jouw chique pak of een coltrui.