Dit is waarom gefrituurd voedsel niet het beste voor je is

Het is een bekend feit dat frituren niet de gezondste optie is, maar waarom? Nou, ten eerste bevat gefrituurd voedsel veel calorieën en vet. Neem bijvoorbeeld 100 gram gefrituurde patat. Die kleine hoeveelheid bevat 319 calorieën en 17 gram vet. Ten tweede brengt het ook allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Volgens WebMd wordt gefrituurd voedsel in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2 en hartziekten.

patat oven beter dan uit frituur

Is patat in de oven gezonder?

Hoewel we niet zouden zeggen dat patat in het algemeen gezond is, is het inderdaad iets gezonder om ze in de oven te bakken. Terug naar die 100 gram patat: als je het zou bakken in de oven, dan zou het 93 calorieën en 0 gram vet bevatten. Dit is dus aanzienlijk beter dan frituren. Dus hoe doe je het op de juiste manier?

Ten eerste komt natuurlijk het kiezen van de juiste soort aardappelen. Je kunt het beste voor jongere aardappelen gaan, want die bevatten minder suiker. Dan dien je de aardappelen te wassen, drogen, snijden en ze op een bakplaat te leggen en in een voorverwarmde oven van 220 °C zetten. Je kan olie gebruiken als je wil, zolang het maar de gezonde soort is zoals kokosolie, avocado-olie of olijfolie. Gebruik geen oliën zoals canola-, soja-, maïs-, sesam- en zonnebloemolie.

Een populaire methode van bereiden is tegenwoordig de airfryer. Hoe gezond zijn snacks uit de airfryer?