Hoe komt oranje wijn aan zijn kleur?
Kort door de bocht: oranje wijn is witte wijn die wordt gemaakt zoals je rode wijn maakt. Klinkt simpel, toch? Het grote verschil zit in het schilcontact. Bij gewone witte wijn worden de schillen van de druiven meteen weggehaald na het persen. Bij oranje wijn blijven ze erbij, soms dagen, weken of zelfs maanden. Dit zorgt niet alleen voor die warme oranje kleur, maar geeft de wijn ook meer body, complexiteit en – jawel – tannines.
Even een vergelijking: waar rosé eerder een verfrissende zomerhit is, is oranje wijn een diepzinnige herfstplaat. Minder geschikt voor een snelle borrel, maar perfect voor een avond waar je indruk wilt maken (of gewoon zin hebt in iets anders).
Waar komt het vandaan?
Oranje wijn klinkt misschien nieuw en hip, maar niets is minder waar. De roots gaan zo’n 5000 jaar terug naar Georgië. Daar begon men wijn te maken in gigantische aardewerken vaten, zogeheten qvevri, die letterlijk in de grond werden begraven. Deze oervorm van wijn maken leeft daar nog steeds voort.
Tegenwoordig is oranje wijn ook hot in landen als Italië, Slovenië, Oostenrijk en zelfs Australië. Het is een beetje de indieband van de wijnwereld: geliefd bij kenners, uniek in stijl, en nog nét niet mainstream.
View this post on Instagram
Hoe smaakt oranje wijn?
Oranje wijn is een rare, maar mooie mix van eigenschappen. Je krijgt de frisheid van witte wijn, gecombineerd met de robuuste bite van rode wijn. De smaak kan variëren van notig en kruidig tot bloemig en fruitig, afhankelijk van de druif en hoe lang de schillen in het sap hebben geweekt.
Denk aan een wijn die je mond een beetje uitdroogt (tannines, weet je wel), maar dan wel met een frisse, levendige afdronk. Ideaal voor als je een wijn zoekt die je smaakpapillen aan het werk zet.
Oranje wijn gaat goed samen met veel gerechten
Misschien wel de beste reden om oranje wijn een kans te geven: het is de ultieme culinaire wijn. Door die unieke mix van eigenschappen past hij perfect bij gerechten die andere wijnen vaak moeilijk vinden. Aziatische ramen met gefermenteerde groenten? Check. Vettige vis of paddenstoelenrisotto? Dubbelcheck. Curry’s of een kaasplank? Oranje wijn zegt: “Kom maar door.”
Hoe serveer je deze wijn?
Een snelle tip voor beginners: niet te koud. Oranje wijn komt het best tot zijn recht rond de 14 graden, dus zet ’m een halfuurtje voor het serveren uit de koelkast. En vergeet het kleine wijnglas – dit is een wijn die ruimte nodig heeft. Schenk ’m in een groot glas en geef ’m wat lucht, zodat de aroma’s zich kunnen openen.