Ruimte is voor velen het belangrijkste aspect van een woning. Echter, we zijn al gauw gewend om die ruimte volledig vol te zetten met meubilair en allerlei accessoires. Het gevolg hiervan is een drukte die het niet bevorderd dat je tot rust komt. Met deze tips kun jij jouw inrichting omtoveren tot een open ruimte. Een plek waar alles klopt, zonder daar meteen grenzen aan toe te voegen.

Open space inrichting MAN-MAN 8

Foto via: Vosgesparis

 

Zorg voor de juiste focuspunten

Dat er geen hoge muren aanwezig zijn om iedere ruimte af te bakenen, wil niet zeggen dat je niet mag aangeven welk doel bij welke plek hoort. Door middel van verlichting op de juiste plek vorm je een focuspunt, dit kan ook door middel van onderscheidend meubilair of accessoires.  Zo ziet iedereen die jouw huis binnenloopt meteen dat het om een specifieke plek gaat en er onderscheid is tussen deze en anderen. Out of the box denken wil niet zeggen dat je helemaal afscheid hoeft te nemen van traditionele inrichtingsnormen

Open space inrichting MAN-MAN 7

Foto via: Everythingelze.com 

Lege ruimte is een belangrijk element

Houdt in gedachte dat je overzicht en rust wil bewaren in het vormen van de inrichting. De lege ruimtes rondom je bankstel hebben een belangrijke functie: de balans bewaren. Probeer een minimalistische omgang te hanteren als het gaat om toevoegen van overbodige zaken. Door niet alles vol te zetten met prularia of andere zaken bewaak je de juiste balans. Afbakenen hoeft niet, maar in waarde laten is cruciaal. Je wilt natuurlijk niet dat je door bomen het bos niet meer ziet.

Open space inrichting MAN-MAN 1

Foto via: Theultralinx.com

Kleur: de bewaker van rust

Er is niets zo effectief voor een inrichting als het juiste kleurenpallet. Denk erom, hoe meer kleur, hoe meer afleiding en dat wil je voorkomen. Probeer de kleuren zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, of spreek met jezelf af dat je voor een specifieke tint-groep gaat. Wanneer er teveel verschillende kleuren aanwezig zijn wordt de aandacht afgeleid van de inrichting die je juist zo uitgebalanceerd hebt. Maak van je woning een prettige, warme omgeving zonder er direct alle kleuren van de regenboog aan toe te voegen. Op deze manier raak je minder snel uitgekeken op bepaalde elementen en werkt niets storend.

Met deze aspecten in het achterhoofd ben je klaar om een goed uitgebalanceerde inrichting te creëren. Laat je persoonlijke smaak leiden binnen de grenzen van wat werkt en wat overkill is.

Open space inrichting MAN-MAN 2

Foto via: Curbed.com