Hallo realiteit

We besteden een groot deel van ons leven aan het streven naar die droombaan die – helaas – voor velen van ons nooit zal komen. Het klinkt heel hard, maar zoals in 90% van alle gevallen: de waarheid is bikkelhard. Werken begint met de jacht op die ultieme baan. De baan waar je als klein kind al van droomde. Een baan die – naar alle waarschijnlijkheid – niet op werk zou lijken, maar op het betaald uitoefenen van je hobby.

De realiteit is echter heel anders. In de loop der jaren krijgt je verwachtingspatroon meerdere makeovers. Zo zal je eerst streven naar de ultieme werkomgeving en een geweldige gezinssituatie, om dit later bij te schroeven naar een acceptabel beeld. In dit beeld past een baan die genoeg geld binnenbrengt, een huis dat doorsnee is en een werkdruk die niet te veel van je vergt.

werk haten baan

Dé leeftijd

Volgens een onderzoek van Robert Half  heeft 1 op 6 van de werknemers rond z’n 35e al aardig de neus vol van z’n werk. Tegen de tijd dat diezelfde werknemer 55 is geworden, voelt het werk als een hopeloze gewoonte. Er is geen enkel gevoel meer van waardering, de acceptatie van het niet bereiken van die droombaan is allang achter de rug en je leeftijd brengt uitzichtloosheid met zich mee.

Zodra je midden in je leven staat, begin je al te accepteren dat het plan zoals dat tientallen jaren eerder vol enthousiasme geroepen werd, niet zal slagen. Zorg ervoor dat dit geen neerslag kent. Ook al wijst het onderzoek uit dat veel mensen rond hun 35e beginnen te twijfelen aan hun baan, is het niet zo dat het najagen van je wens stopt op een bepaalde leeftijd.

werk haten salaris baan

Geluk en werk

Dat je eerste plan niet slaagt, wilt niet zeggen dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Er zijn tal van wegen die naar Rome leiden, je hebt er slechts een paar bewandeld. Naarmate je ouder wordt, veranderen je wensen. Je krijgt andere visies en wat jou op je 30e gelukkig maakt, hoeft niet hetzelfde te zijn als op je 20e. Doe dingen die je gelukkig maken. Onderneem acties die voor plezier zorgen. Put tevredenheid uit wat je wél hebt.

Op deze manier zal jij niet behoren tot het percentage dat z’n baan liever kwijt dan rijk is. Zowel succes als geluk kun je afdwingen. Hoe je dat doet lees je hier. Mocht je nou per direct een dosis geluk willen ontvangen, probeer dan eens een van deze vier dingen.